В зала "Фестивална" в София стартира Европейската открита купа по джудо за мъже и жени. Шампионатът е познат у нас като "Освобождение" и по традиция пристигат елитни състезатели от целия свят. Тазгодишното издание е олимпийска квалификация, като спечелените точки се изчисляват на 100 процента. 385 джудисти от 52 държави са акредитирани, а България ще бъде представена от 28 джудисти – 20 мъже и 8 жени.

Още в първите си срещи обаче повечето от младите ни национали напуснаха турнира след загуби. Цветелина Цветанова и Натали Сосерова при 48 килограма бяха нашите представители, които отпаднаха. Магдалена Върбанова (52 кг) загуби от Яна Сундберг  (Финландия) и е също няма да продължи напред. Другата ни представителка в категорията Бетина Темелкова, която е с големи шансове се класира за 1/8 финалите по жребий. Людмила Крумова (57 кг) също беше елиминирана в първата си среща, а фаворитката Ивелина Илиева прескочи схватките в квалификацията отивайки на  осминафинал, който спечели с ипон срещу Маня Кропф (Словения). При мъжете в категория до 60 кг. Валентин Алипиев победи в първия си двубой, но загуби във втората квалификация от Илия Шухтабидзе (Грузия) и приключи участие. В същата категория Борислав Янаков загуби в първата си среща и напусна турнира.

Изключително убедително начало за Янислав Герчев (60 кг), който с ипон отстрани германеца Филип Граф. Четвъртият ни представител в категорията Денислав Иванов по–късно ще се играе с Юно Рейнхвал (Фин) за влизане на 1/8-финал. При 66 кг останахме без българско участие, като в квалификацията отпаднаха Пламен Гуров, Евгени Атанасов, Петър Дамянов и Божидар Темелков. Ашот Мартиросян и Стилян Караджов в категория 73 кг. също напуснаха шампионата в квалификацията. Входът за зрители е свободен.