Българските национали по бокс (мъже и жени) изтеглиха добър жребий за 68-ото издание на международния турнир „Странджа“, който започна днес в зала „София“. Треньорският щаб остана доволен от съперниците и смята, че при добри двубои всеки има шанс за по-предно класиране.

„Сега само трябва да си вземем победите“, лаконичен бе помощник-треньорът Валентин Поптолев.

При най-леките (до 49 кг) Тинко Банабаков започва с Толгахан Озкурк (Тур), като евентуално на финал би срещнал европейския шампион от Самоков 2015 и сребърен медалист от световното в Катар 2015 Евгений Егоров (Рус).

Еврошампионът ни Даниел Асенов (52 кг) почива в първия кръг, а на 24 февруари играе срещу Дийпак Синг от Индия. Също на финал негов съперник би бил бронзовият медалист от Рио 2016 и от Световното в Катар - Джиангуан Ху от Китай.

И тримата българи в категория до 56 кг – Стефан Иванов, Душко Благовестов и Кирил Русинов, почиват в първия кръг.

Елиан Димитров и Катин Асенов също ще боксират направо във втория кръг при 60-килограмовите, както и Любен Тодоров, който ще представя своя клуб.
Във втория кръг на 24 февруари първия си мач от турнира ще изиграе и Айрин Исмитов (64) срещу Хуго Микалев (ЧГ).

Роберт Чамасанян (69) ще срещне във втория кръг утре Манож Куар от Индия, златен медалист от Игрите на британската общост през 2010 г.  Николай Коев пък ще има за съперник на същия етап от надпреварата Павел Кастрамин от Беларус, европейски вицешампион от Самоков 2015 и участник в Рио.

Пробвалият се и в професионалния бокс на АИБА Арман Хакобян започва във втория кръг срещу гръцкия състезател Пайлос-Пойликос Цагракос в категория до 75 кг.

Утре за своя дебют в националния за мъже и на турнира „Странджа“ на ринга ще се качи и Благой Найденов. Олимпийският ни шампион за младежи от Нанджин 2014 ще боксира във втория кръг срещу сингапуреца Хаким в категория до 81 кг. Спас Калоянов започва с Пал Андрей от Румъния.

Кристиян Димитров също почива в първия кръг, а във втория среща участника в Рио Фенкай Ю от Китай в категория до 91 кг. Хаят Расим боскира довечера с индиеца Шаунас.

При най-тежките (+91) Петър Белберов също зпочва от във втория кръг срещу Игор Шевадзутски от Украйна.

При жените европейската и световна шампионка Станимира Петрова ще боксира направо на 1/4-финалите в категория до 54 кг на турнира „Странджа“. В тази теглова група са се записали за участие само 8 състезателки, така че шампионката ще бъде определена след 3 мача. Първата съперничка на Станимира ще е Юлия Апанасович от Беларус. На полуфиналите българката би боксирала срещу представителка на Сингапур или Индия, а евентуален финал може да я противопостави на олимпийската вицешампионка от Лондон 2012 Сайана Сагатаева от Русия или на старата й познайничка Анна Алимарданова от Азербайджан. Другата ни националка в тази категория – Розалия Пайчева, ще има за съперничка в първия кръг именно Сагатаева.
 
При 51-килограмовите световната ни шампионка за девойки от Албена 2013 Венелина Поптолева играе срещу Яна Прокесова от Чехия. Бронзовата от същия шампионат Габриела Димитрова започва с Екатерини Койцогеоргопо от Гърция, а носителката на купа „Балкан“ Златислава Чуканова ще има за съперничка представителката на Сингапур Леона.

В наситената с най-много призьорки от големи първенства категория – до 60 кг, Деница Елисеева ще боксира направо на 1/4-финалите срещу Катерина Хумлова от Чехия. Този път жребият бе благосклонен към българката и събра в другата част на схемата всички силни боксьорки. Така европейската ни шампионка би срещнаха олимпийската вицешампионка от Рио Джинхуа Юн от Китай чак на финала.

Джоана Нуамеруе (64 кг) играе във втория кръг с Йелена Янивийевич от Сърбия, а при 75-килограмовите нямаме наша представителка.