Считаният за най-добър боксов треньор в Германия Ули Вегнер ще тренира за в бъдеще и Кубрат Пулев, който се надява с новия си 72-годишен наставник да постигне велики успехи на ринга. Причина Кобрата да бъде още по-голям оптимист за бъдещето си е богатата визитка на легендата Вегнер, чийто живот е посветен на бокса.

На своите боксьори Вегнер може да предложи нещо, което те не са познавали преди това - перспектива. Който спазва правилата му, може да стане световен шампион и дори милионер. Като боксьор няма забележителни успехи, но като треньор е извел шестима до световна титла, като сред тях има една жена, а останалите петима са мъже. Става въпрос за Свен Отке,
Маркус Байер, Артур Абрахам, Йоан Пабло Ернандес, Марко Хук и Сесилия Брекхус, които печелят шампионски пояси в своите категории на различни боксови версии.

Ханс-Улрих „Ули” Вегнер е роден на 26 април 1942 година в градчето Щетин в бившата ГДР (Германска демократична република). Животът му минава почти изцяло на боксовия ринг. Има зад гърба си 176 срещи като аматьор, състезаващ се за клубовете АСК Форвертс Росток (1961-1963), СК Турбине Ерфурт (1963-1964) и БСГ Висмут Гера до края на активната му състезателна кариера. Най-големият му успех отборна шампионска титла на ГДР през 1970 година.

Веднага след края на кариерата си като боксьор става треньор първо в БСГ Висмут Гера. От 1979 до 1990 година тренира боксьорите на Берлинер ТСГ, а след обединението на ГДР и ФРГ в единна Германия става треньор през 1991 година на немските национали и в същата година извежда Свен Отке до първата му европейска титла. В неговата кариера като треньор в аматьорския бокс възпитаниците му печелят около 150 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства, като 65 от медалите са златни. За последно Октай Уркал печели сребро, а Томас Улрих бронз на Олимпиадата в Атланта 1996. След края на олимпийските игри тогава Вилфред Зауерланд убеждава Вегнер да се прехвърли в професионалния бокс. Оттогава Вегнер тренира близо 10 боксьори на тима „Зауерланд”.

Като треньор в професионалния бокс прави от Свен Отке и Маркус Байер, които също привлича на професионалния ринг, както и Артур Абрахам, Йоан Пабло Ернандес, Сесилия Брекхус и Марко Хук световни шампиони в различни категории на различни версии. Торстен Мей, Октай Уркал, Каро Мурат, Марко Хук и Едуард Гуткнехт са европейски шампиони под ръководството му.

„Едва при загуба се вижда що за човек е един човек”. Това е една от любимите мъдрости, на която боксовата легенда Ули Вегнер учи своите възпитаници. Преди всяка тренировка той им посвещава по четвърт част той води с тях задълбочени и будещи размисъл разговори.

Малко хора са толкова близки колкото добрите спортисти и треньорите им. Те празнуват и плачат заедно. В действителност при битка доверието между боксьор и треньор е почти безгранично. Така както при Артур Абрахам, който е най-добрият боксьор на Вегнер към момента. На 23 септември 2006 година Абрахам трябвало да защитава световната си титла срещу колумбиеца Едисон Миранда, но в четвъртия рунд на мача е почти на края на силите си. Очаква се той да се предаде, да бъде откаран в болница и да забрави световната си титла. Треньорът би трябвало да хвърли кърпата, но не го прави. В паузата между рундовете Вегнер надъхва още повече тежко ранения си възпитаник с думите: „Момче, бъди индианец! Бъди индианец!” Впоследствие Абрахам остава на ринга и издържа още 8 рунда, за да защити в крайна сметка световната си титла. Точно този кървав мач го прави световноизвестен. „Имам му голямо доверие. Щом треньорът казва, че може да стане, тогава става”, споделя Абрахам.

Това, което Ули Вегнер прави за момчетата си, е бил за него и Ханс Шпацирер. „Той ми помогна много в живота”, спомня си Вегнер за своя треньор от 60-те години на миналия век, тренирал го в спортния клуб Висмут Гера. След активната си кариера на боксьор Вегнер става асистент на Шпацирер, а след това го и наследява. В спортното училище Бланкенбург той получава диплома за спортен учител. В продължение на 20 години той прави аматьори от ГДР международни шампиони. От 1996 година е в капитализма при професионалистите в екипа на боксовата промоутърска компания „Зауерланд”. Свен Отке, Маркус Байер и Артур Абрахам са му благодарни за своите световни титли в професионалния бокс. Спортното издание Boxsport пък избира Вегнер в пет последователни години от 2003 до 2007 година включително за най-добър треньор. „Боксьт не бива да се преоткрива наново. Прилежност и дисциплина, това е този спорт”, отбелязва Вегнер.

Вегнер е женен и има три деца. От 2004 година живее със съпругата си в Берлин, а от 2006 година е и политически активен в своя окръг Тегел, защитавайки интересите на ХДС (Християндемократическия съюз). През 2010 година Вегнер получава кръст за заслуги към целия немски спорт и социалните му ангажименти. Година по-късно в град Уседом е открита спортна зала, наречена на името на Вегнер, който от 17 март 2014 година е член и на втородивизионния футболен тим Ерцгебирге Ауе.