Уникална таекуондо демонстрация и почетна визита при Папа Франциск във Ватикана белязаха днешния ден в спорта. Негово Светейшество отвори вратите на Ватикана, и многохилядната публика на площада, успя да наблюдава почетната визита на световния елит на олимпийското таекуондо и демонстрацията, подготвена за Папата. Подобна почит към спорта е нещо много рядко и уникално.

Делегацията, която бе посрещната на светото място се състоеше от всички континентални президенти на Таекуондо и председателя на БФТ, и вицепрезидент на WT- Europe Слави Бинев, начело с Президента на Световната Федерация д-р Чо, и президента на Европейската централа – Сакис Прагалос.

Огромна чест беше засвидетелствана към България, спорта, и приноса им към таекуондо, след като по настояване от световната централа, единственото изключение в делегацията е присъствието на г-н Бинев, който не е континентален таекуондо президент. Този жест към страната ни бе направен, заради приноса и към развитието на таекуондо в световен мащаб.

Надяваме се благословията на Негово Светейшество към WT (световното таекуондо) и Президента на БФТ Слави Бинев, да допринесе за още по–голям успех на родното таекуондо.
След официалната част, делегацията проведе разговори с Негово Светейшество под наслова „Мирът е по-важен от триумфа“, което е и официален слоган на Хуманитарната Фондация към световното таекуондо.

Голямата атракция от днешната Папска визита бе уникалното демонстративно таекуондо представяне, което корейският демонстративен отбор бе подготвил. Припомняме, че същият отбор предстои да изнесе своето представление и в страната ни по време на някое от многобройните първенства, които България е поела да домакинства през 2019 година.

Всичко това се случва два дни преди най-добрите ни състезатели в олимпийските категории – Владимир Далаклиев и Калоян Бинев ще се впуснат в битки с първите 32-ма най- добри таекуондисти на планетата на предстоящото Гран При в Рим.

Снимки и текст: Филип Петрунов