Украинецът Олександър Усик стана абсолютен световен шампион по бокс в свръхтежката категория при професионалистите. В зрелищен мач, проведен в саудитската столица Рияд, той победи британеца Тайсън Фюри с разделено съдийско решение (115:112, 113:114 и 114:113).

Така Усик стана първият боксьор от 25 години, който обединява поясите на Световния боксов съвет (WBC), Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF), Международната боксова организация (IBO)  и Световната боксова организация (WBO). Последният абсолютен световен шампион в свръхтежката категория беше британецът Ленъкс Люис, който е носител на всичките възможни шампионски пояси в периода между ноември 1999 и април 2000 година.

Сред зрителите имаше редица известни личности от различни сфери на обществото. Сред най-популярните представители на спорта бяха Кристиано Роналдо, Неймар и Антъни Джошуа.

След триумфа си в Рияд Олександър Усик вече има 22 победи в 22 мача на професионалния ринг, 14 от тях с нокаут. За Фюри това бе първа загуба след 34 успеха (24 с нокаут) и едно равенство в първите му 35 срещи.

37-годишният Усик стана абсолютен световен шампион, след като се представи по-добре във втората половина на мача и най-вече в деветия рунд, когато прати Фюри в нокдаун. В първите шест рунда на мача британецът бе този, който имаше предимство, но не успя да го задържи и съдиите отсъдиха в полза на украинеца.

Двубоят започна доста предпазливо от страна и на двамата боксьори, но в последната минута на първия рунд 191-сантиметровият Усик успя да пласира ляв прав удар право в лицето на британеца.

С подновяването на играта във втория рунд Усик още веднъж намери главата на Фюри с лявата си ръка, което бе сигнал към по-високия с 15 сантиметра британец да влезе сериозно в мача. В края на рунда той също успя да нанесе няколко добри удара и за пръв път започна да скъсява дистанцията при боя.

Третият рунд на мача бе напълно равностоен, а в началото на четвъртия Фюри за пръв път стартира по-активно. Той пробва да пробие защитата на Усик със серия от удари в торса на съперника си, но украинецът бързо възстанови позиции. Усик обаче получи и първата аркада в мача - над дясната си вежда.

Петият рунд също бе много добър за 35-годишния Фюри. Той продължи все по-настоятелно да търси удари ниско в тялото на съперника. Малко преди края украинецът се оплака, че едно от крошета е попаднало под пояса му, но официално предупреждение за британеца нямаше.

В средата на двубоя умората започна да наляга Усик, докато Фюри, който преди мача беше с 18 килограма по-голямо лично тегло, изглеждаше много по-свеж. Британецът успя да пласира и много тежък десен ъперкът, който намери брадата на заложилия в битката три шампионски пояса Усик.

В мача обаче настъпи нов обрат в осмия рунд. Усик за пръв път успя да пусне кръв по лицето на Фюри. Той намери носа на британеца и това сякаш се оказа повратният момент в двубоя.

В деветия рунд украинецът вкара много силно ляво кроше в главата на Фюри, след което и още няколко удара на видимо зашеметения британец. Той изпадна и в нокдаун, като единствено въжетата и гонгът за края на рунда го оставиха в двубоя.

Усик продължи да бъде по-решителният в действията си и в десетия рунд, макар в него да нямаше такова изявено предимство.

Финалните два рунда на мача преминаха при изравнено надмощие, като нито един от двамата боксьори не успя да наложи явно предимство. Затова голяма роля имаше и умората от тежките първи десет рунда, което остави решението за това кой е победителят в срещата изцяло в ръцете на съдиите.