България ще участва с четирима боксьори на световното първенство в Доха (Катар), което ще се проведе от 6 до 15 октомври. В последния момент отпадна Симеон Чамов (категория до 69 кг), който претърпя операция на дясната ръка и ще се възстановява за следващите големи турнири.
 
Бронзовият олимпийски медалист от Лондон 2012 в категория до 91 кг Тервел Пулев, който с бронзовия си медал на европейското първенство в Самоков спечели квота за Доха, също няма да участва на първенството на планетата в Катар, тъй като ще съсредоточи усилията си в сериите на АИБА Про-боксинг.
 
Така главният треньор на българския национален отбор Михаил Таков и неговият помощник Димитър Мутафов ще заминат за Катар със следните боксьори: Тинко Банабаков (кат. до 49 кг), Даниел Асенов (кат. до 52 кг), Елиан Димитров (кат. до 60 кг) и Петър Белберов (кат. над 91 кг).
 
В момента българските боксьори са на подготвителен лагер в Асиди (Италия).
 
„Подготвителният лагер всъщност е спарингов. Тук сме заедно с отборите на Италия, Беларус, Ирландия, Азербайджан и Коста Рика. На лагера има 6 световни шампиони и около 25 медалисти от големи първенства. Готвим се за Доха заедно с най-добрите боксьори в света“, коментира Таков пред БТА.