Един от големите съюзници на Русия изненадващо предприе ход, който може да се приеме като предателство. Казахстан, който продължи отношенията с големия си съсед след началото на руската военна офанзива в Украйна, реши да обърне гръб на един от приближените на Владимир Путин.

Президентът на Олимпийския комитет на Казахстан Генадий Головкин обяви, че е подал молба за членство в World Boxing – организацията, която се опитва да замени Международната боксова федерация (IBF) като официална световна асоциация в бокса и да поеме организацията на боксовия турнир на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.

Начело на IBF е руснакът Умар Кремльов, който е приближен до руския президент Владимир Путин и дори беше назначен за посланик на Игрите на дружбата – целящи да бъдат алтернатива на Олимпийските игри. Именно заради стила на управление на Кремльов, свързано със скандали и корупция, МОК отне международния сертификат на IBF.

Именно Генадий Головкин се очаква да стане отговорник на World Boxing за връзките с МОК относно запазването на олимпийския статут на бокса за 2028 г. 42-годишният казахстанец ще бъде председател на Олимпийската комисия към новата световна боксова асоциация, която беше създадена през 2023 г. и вече има 50 членове.