Станимира Петрова осигури първия златен медал за България в 73-ото издание на Купа „Странджа“. Световната и трикратна европейска шампионка спечели титлата в категория до 54 килограма на турнира в зала „София“, който е със „златен“ статут към Диамантената лига и е с награден фонд от 200 хиляди долара.

Станимира изигра много силен мач срещу представителката на Казахстан Дина Жоламан. Родната звезда, която освен всичко друго е и трикратен носител на Купа „Странджа“, направи сериозна стъпка към спечелване на четвъртото отличие с изявите си днес. Петрова доминираше на ринга, държеше правилната дистанция и с много точни, контриращи попадения показа, че е значително по-класната и заслужаваща да спечели златния медал. Станимира затвори двубоя с успех с 5:0 съдийски гласа, като всички карти посочиха 30:27 в нейна полза. 

В другия двубой с българско участие от следобедния сеанс Хавиер Ибаниес спечели сребърно отличие. Националът ни в категория до 57 килограма отстъпи на финала на узбекистанеца Абдумалик Халоков. Натурализираният кубинец изигра здрав и равностоен мач срещу опитния и много силен съперник. За съжаление Ибаниес изостана след първите два рунда, в които не съумя да постигне правилната дистанция, за да нанесе по-точните попадения. В третия Хавиер опита да обърне развоя на събитията, но вече бе късно и отстъпи с 1:4 съдийски гласа.

Със златни медали при мъжете се поздравиха още узбекистанците Хасанбой Дусматов (51 кг) и Мужибило Турсунов (63.5 кг). При жените шампионки станаха казахстанката Назим Кизайбай (50 кг) и ирландката Кели Харингтън (60 кг).
Във вечерната сесия, която започва от 18:00 часа, предстоят още два мача с българско участие. На ринга ще видим Кристиян Николов (80 кг), който ще се изправи срещу Одилжон Аслонов (Узбекистан). Веднага след него Радослав Панталеев (92 кг) ще срещне друг узбекистанец – Мадияр Сайдраксимов.

Мачовете се излъчват пряко по b1b.box. Билети за турнира могат да се закупят както на касата на зала „София“, така и в мрежата на URBO на следния линк: https://urboapp.com/bg/sofia-events-sport-events