Перфектен Радо Росенов е шампион на Европа. Националът ни спечели златния медал на Европейското първенство за мъже и жени до 23 години в София. Пред погледите на редица легенди от близкото и по-далечно минало националът ни срази на финала представителя на Армения Артур Сахакян. В категория до 60 килограма българинът ликува с категоричното 5:0 съдийски гласа и заслужи трета поредна титла от европейските шампионати в тази възраст.

Двубоят започна равностойно, като Росенов имаше нужда от малко повече време, за да намери ритъма си. Той взе минимален аванс при съдийските отсъждания, след което разгърна потенциала си. Във втория и третия рунд българинът доминираше и демонстрира превъзходството си, за да стигне до голямата победа.

„Много съм доволен от представянето си. Постигнах пет победи по пътя към златния медал и показах превъзходство във всяка среща. В първия рунд малко по-бавно започнах, но след това се отпуснах и започнах да танцувам по ринга. Благодаря и на публиката, която много ми помогна. Благодаря на треньорите, най-вече на Жоел Арате, който е максималист и винаги иска от нас да сме на върха. Това е третата ми титла в тази възраст, догодина обаче искам златния медал и от Европейското първенство за мъже. Погледът е към Лос Анджелис 2028 и сега правя първата стъпка към целта там – да съм шампион“, каза след успеха си Росенов.

Междувременно, Уилиам Чолов спечели сребърен медал на Европейското първенство за мъже и жени до 23 години. Националът ни се хвърли в здрава битка с украинеца Джамал Кулийев във финала при 75-килограмовите. Българинът даде всичко от себе си, за да зарадва феновете в зала „София“, но отстъпи с 1:4 гласа в съдийските карти.

Чолов започна добре срещата и бе равностоен на съперника си в първия рунд. Във втората част украинецът взе предимство и така националът ни се хвърли за обрат в третия рунд. Той опита да промени изхода на събитията, като се представи много силно, но за съжаление нямаше възможност да постигне обрат в резултата.

Така България се поздрави с три медала от Европейското първенство – злато на Радослав Росенов (60 кг), сребро на Уилиам Чолов (75 кг) и бронз на Румен Руменов (67 кг).