Над 480 състезатели от от 47 държави ще вземат участие в Европейската открита купа за мъже и жени по джудо. Състезанието ще се проведе от 6-и до 8-и февруари в столичната зала „Арена Армеец”. Това ще бъде 44-то издание на турнира, който в предишни години се провеждаше под името „Освобождение”. Купата е и олимпийска квалификация и носи точки за игрите в Рио де Жанейро’2016.

Сред участниците има представители на Русия, Грузия,Япония, Република Корея, САЩ, Египет. България като домакин ще участва с отбор от 20 състезатели.

„Очаквам да се получи едно силно първенство. Конкуренцията е много сериозна. А фактът, че купата е и олипмийска квалификация стимулира бойците допълнително. Всеки иска да участва на Олимпийски игри. Пожелавам успех на нашия отбор и нека ни зарадват с едно достойно представяне. Искам специално да благодаря на министър Красен Кралев за подкрепата около това голямо събитие на което сме домакини”, сподели генералният секретар на БФ Джудо Асен Коруджиев.

Всички участници трябва да пристигнат днес за официалното мерене, което ще се проведе в Парк хотел „Москва”. Непосредствено след претеглянето на състезателите ще бъде изтеглен и жребият.

В събота от 10:00 ч. ще започнат първите схватки в зала „Арена Армеец”, а първенството ще бъде открито с официална церемония в 15:30 ч. Финалите са с начален час 16:00 ч. Входът в залата е свободен и всички фенове на джудото могат да се насладят безплатно на любимия си спорт.