В края на седмицата Самоков ще посрещне Европейското първенство по джудо за мъже и жени до 23 г. Родната федерация има опит в организирането на най-голямата надпревара на Стария континент през 2004 г. и 2010 г., но третото домакинство предизвиква сериозно финансово притеснение. За това алармираха генералният секретар Асен Коруджиев и спортно-техническият директор Петьо Колев.

Над 300 джудисти от 36 страни ще си оспорват разпределнието на медалите. България ще бъде представена от 18 избраници на старши треньорите Георги Георгиев и Свилен Скерлев. Във всяка категория при жените и мъжете ще имаме състезател, в някои и по двама. Наставниците разчитат поне на 2 медала.

При жените в най-леката категория - до 48 кг, фигурира еврошампионката за девойки Борислава Дамянова. Европейската вицешампионка в кат. 57 кг Ивелина Илиева също е силна заявка за медал. При мъжете в кат. 60 кг шанс за медал има Борислав Янаков, в кат. 81 кг Ивайло Иванов има медал от Европейското първенство за младежи т. г. Досега българските дужудисти имат при кадети, младежи и девойки 2 отличия от Световни първенства и 2 от Европейски първенства и 4 пети места плюс още 1 при мъжете и жените.