Тя е само на 19, но вече има над 200 медала в кариерата си и мечтае за злато от Олимпиада. Тя е от онези спортисти, заради които казваме, че има надежда за българския спорт. Тя е Ивет Горанова - състезателката по карате, която спечели златно отличие за България от Европейските игри в Минск в категория до 55 килограма в дисциплината "кумите". "Отидох там, за да стана първа, среброто и бронзът не ме удовлетворяват", заяви Горанова след триумфа в Беларус и доказа, че въпреки крехката си възраст, има психика на победител.” Съзнавам, че още съм доста млада и гледам да стоя здраво стъпила на земята. Успехите до момента за мен са знак, че трудът, който полагам, се възнаграждава и вървя в правилна посока. Най-доброто предстои”,  казва още Ивет.

Горанова вярва, че лъвчето, което получила от Fibank преди важното състезание, й е донесло късмет, приема го като „символ на силата на българския народ”. Амбицирана е да получи такова и преди Игрите в Токио. Това ще означава, че се е класирала за най-големия спортен форум на планетата - Олимпиадата в японската столица, която ще се проведе през следващата година.

Плюшеното лъвче Ивет получава преди заминаването за Европейските игри заедно с другите български участници. Първа инвестиционна банка има традиция да изпраща спортистите ни за Олимпийски и Европейски игри със символични подаръци и по този начин да им напомня, че стои зад тях и българския спорт. ПИБ и Българският олимпийски комитет (БОК) имат успешно сътрудничество, което продължава вече 13 години. Финансовата институция се утвърди като най-важен партньор на БОК и ще продължи да помага на българския спорт, който има нужда от подкрепа, защото някои спортни федерации стигат до фалит.

Мечтата на Ивет Горанова е не само да се класира за Токио 2020, но и да стане шампионка там. „Медалът от Минск ми дава голям тласък към Олимпиадата. След него имам още по-голяма мотивация и вяра, че ще успея да стигна до целта”, твърди тя. Горанова  демонстрира големите си възможности в края на 2018 година, когато спечели исторически първи медал за България от световно първенство в олимпийското карате. Тогава тя се окичи с бронза. Златото в Минск доказа, че е напълно готова за голямата игра и големите успехи.

Започва да се занимава с карате, когато е втори клас, а оттогава медалите й са над 200. Вече не ги брои, със съхранението им се занимава баба й. Интересното е, че влиза в спорта съвсем случайно, преди това учи народни танци. Когато в училището в родния й град Долна Митрополия откриват паралелка по карате, решава да опита. А опитът, както вече знаем, се оказва успешен.

Освен да спечели злато от Олимпиада, Ивет има и друга цел в живота - да стане полицай. „Мечтая за това от съвсем малка и все още го искам. Но на първо място в момента ми е каратето. Другото ще изчака”, завършва тя.