Страхотно представяне на младата ни надежда в таекуондото Ванеса Маркова. Едва 17-годишната ни националка взе участие в силния турнир от ранг G1 Рига Оупън. По пътя към медала състезателката от клуб Херея надви едни от най-силните опоненти в света и след драматичен обрат на финала завоюва среброто за България.

Ванеса елиминира двукратната европейска вицешампионка от Германия Шайна Гера с 12:10 в първата среща, а на четвъртфинала нашето момиче направи изключителен подвиг, надигравайки убедително с 26:16 третата по ранкинг в света в момента  - холандката Дина Пурунес Лангоруди. На полуфинал Ванеса преодоля Юзлем Гюрюз от Германия със 17:11 - състезателка, която е европейска вицешампионка преди три години и европейска шампионка от Мултиевропейското в Пловдив тази година. 

На финал Ванеса чакаше Мария Смирнова от Русия. След холандката това бе втората най-титулувана състезателка, която също редовно взима участие в най-силните състезания - Гран При. Ванеса водеше играта и резултата през целия мач, като само опита на почти 30-годишната рускиня успя да измъкне победата в самия край на мача. 

Ванеса и треньорът Станимир Лазаров бяха единствените  участници от страната ни на този силен турнир и представиха България повече от впечатляващо.