Международната боксова федерация (IBF) се забърка в нов скандал. Бившият служител на организация Уилям Джеймс заведе съдебен иск за неправомерно уволнение и разкри корупционна схема за умишлено нагласяне на ранглистите срещу пари.

В конкретния случай е замесен кубинецът Луис Франко, който е бил сложен под №10 в ранглистата през 2011 г. без да покрива критериите. Джеймс веднага е информирал шефът на IBF Дарил Пипълс и още няколко висши чиновници, но вместо резултат получил заплаха, че ще бъде освободен, ако не си държи езика зад зъбите.

Малко по-късно служителят бил уволнен без предупреждение.

Това не е първи случай по обвинения в корупция към IFB. Основателят на организацията Боб Ли старши напусна президентския пост през 1999 г., след като беше осъден за рекет и приемане на подкупи срещу осигуряване на по-високи места в ранглистата.

Ситуацията засяга много сериозно и Кубрат Пулев, който е №1 в ранглистата на организацията. Той спечели на ринга званието официален претендент за титлата на Международната боксова федерация през ноември, когато се справи с Александър Устинов. Оттогава организацията непрекъснато го спира за мач с шампиона Владимир Кличко, като се опитва да му намира съперници в измислени елиминационни срещи и турнири. Това е основната причина вече близо четири месеца Пулев да не е наясно с кой ще играе в следващия си двубой.