Полският боксьор в тежка категория Мариуш Вах е уличен в употреба на допинг. В „А” пробата на поляка, който загуби категорично мача за световната титла в тежка категория срещу украинеца Владимир Кличко през ноември, е установено наличието на анаболни стероиди.

„Беше ни съобщено, че една от пробите е положителн”, потвърди пред „Билд” президентът на Германския съюз на професионалните боксьори Томас Пютц.

Пробите на Кличко и Вах са били изследвани в реномиран институт за биохимия в Кьолн. Полякът има право да поиска отварянето и на „Б” пробата. Ако и тя се окаже положителна, Вах ще бъде наказан.

Мариуш Вах нямаше никакви шансове в двубоя си с Кличко и въпреки множеството тежки удари, които получи, успя да издържи всичките 12 рунда, без да падне на земята. Веднага от екипа на Кличко предположиха, че причина за това е възможна употреба на допинг.

„Това би могло да обясни защо Вах устоя и на най-тежките удари. Това показва колко опасен е допингът, когато усещането за болка е по-малко”, заяви Бернд Бьонте, мениджър на братята Кличко.