Владимир Кличко най-вероятно няма да сбъдне мечтата за ново участие на Олимпиада. Световният шампион по бокс при професионалистите няма право да участва на Игрите в Рио де Жанейро през 2016 година, тъй като правилникът на Аматьорската международна боксова асоциация (АИБА) не го позволява.

„Старт на Кличко в Рио де Жанейро според актуалните правила на АИБА е изключен”, категоричен е спортният директор на Германския боксов съюз (DBV) Михаел Мюлер пред ДПА.

Кличко е олимпийски шампион в супертежка категория от Атланта 1996 и иска да сложи край на кариерата си с още едно участие на Олимпиада. Живеещият в Хамбург украинец ще навърши след седмица 38 години, а лимитът за участниците на олимпийски игри е 40 години. Освен това Кличко сериозно е превишил бройката на мачовете си на професионалния ринг.

На Олимпиадата в Рио де Жанейро през 1996 година ще могат да участват професионални боксьори, които са членове на АИБА и имат максимум 20 професионални мача, а Кличко е вече с 64 срещи на професионалния ринг.

Още преди няколко месеца Украинският олимпийски комитет информира, че не иска да номинира Кличко за участник на Игрите в Рио де Жанейро през 2016 година.