Станимира Петрова се класира за финала в кат. 54 кг на боксовия турнир от Европейските игри в Краков (Полша). 32-годишната българка се наложи с категоричното 5:0 съдийски гласа над Шарли Дейвидсън (Великобритания) и стигна до мача за златото, като си осигури минимум сребро. 

Под наставленията на Борислав Георгиев и Роман Цветков Станимира проведе поредния си много силен мач. Тя бе много активна в хода на цялата среща и засипа британката със серия от красиви комбинации.

След първите два рунда българката, която е световна и двукратна европейска шампионка, както и четирикратен носител на Купа „Странджа“, взе категоричен аванс в картите на съдиите. Това обаче не я успокои и тя продължи да диктува темпото, затвърждавайки разликата в класите.

Финалът е утре от 19 часа българско време, в който Станимира ще защитава титлата си от Минск. Преди 4 години тя грабна златото във вторите Европейски игри, но в кат. 57 кг.

Във финала в събота Петрова ще се боксира с румънката Ленуца Перийот, която в другия полуфинал се наложи над туркинята Хатидже Акбас с 3:2. 

 

Отлична Станимира на финал на Европейските игри Станимира Петрова се класира за втори път в кариерата си за финал на...

Публикувахте от Българска Федерация по Бокс в Петък, 30 юни 2023 г.


По-късно днес по пътя към финалите излизат и останалите ни трима представители в бокса:
19:30 ч. полуфинал 57 кг: Светлана Станева – Ирма Теста (Ит)
20:30 ч . полуфинал 57 кг: Хавиер Ибанес Диас – Махмуд Ибрахим (Шв)
21:45 ч. полуфинал +92 кг: Йордан Морехон – Джъсти Орие (Вбр)

Във фехтовката на сабя отборно Белослава Иванова, Емма Нейкова, Олга Храмова, Йоана Илиева стартираха с победа над Турция с 45:24. На четвъртфинал нашите излизат срещу Испания по-късно днес. На шпага отборът ни в състав Йордан Гълъбов, Светлозар Искров, Илия Чакъров, Марин Атанасов отстъпи с 35:45 в 1/16-финала пред тима на Полша.

В стрелбата Стоян Пушков събра 572 т. във второто изпитание на 25 м пистолет, което го позиционира на 15-о място и така остана извън осемте финалисти.Резултата от кикбокса: в четвъртфинал на кат. 52 кг: Александра Димитрова – Жасмина Над (Сър) 3:0; четвъртфинал Point Fighting на кат. 50 кг: Кристина Николова – Мейлин Лашо (Швейц) 16:19.