Ръководството на Българската федерация по ММА, в лицето на президента Станислав Недков-Стъки, изпрати до БЛИЦ СПОРТ отворено писмо, с което призовава да се спре със замесването на този спорт при повечето криминални новини у нас.

Ето какво написаха от федерацията във своето отворено писмо:
Уважаеми журналисти, ние от Българска Федерация по ММА, като лицензополучател от Министерство на спорта, искаме да ви информираме, че лицата участващи в инциедента в Пловдив и предишни криминални инциденти, не са свързани по абсолютно никакъв начин с БФММА, нито са състезатели или трениращи този спорт. Във връзка с това и с цел коректно отношение към всички над 2000 деца и младежи трениращи ММА в страната, ние ръководството на БФММА, се обръщаме с молба към вас да публикувате нашето Отворено писмо.

ОТВОРЕНО ПИСМО НА БФММА:

Категорично се обявяваме срещу налагащата се в последно време негативна тенденция в голяма част от криминалните новини да се замесва нашия спорт. Вече се превърна в порочна практика към името на всеки криминален тип да се прилепва етикета ММА боец, без никой да си направи труда да провери има ли сред спортистите ни такова лице.

Всеки сериозен журналист може лесно да се убеди във факта, че нито един от замесените през тази и миналата година лица в различни криминални деяния не е член и състезател на български спортен клуб-член на Българска Федерация по ММА. Това се отнася и за последни няколко случая с убийството на млад мъж в дискотека в Девня, инцидентът на Околовръстното в София и двата случая на сбиване между младежи в гр. Пловдив, за които беше споменато, че извършителите са ММА бойци, което не отговаря на истината.

Името на един спорт, който развиват над 37 клуба в цялата страна и стотици състезатели, умишлено е подложено на дискредитация в обществото, с неясни за нас мотиви. Нашият въпрос е защо толкова малко се изговори за това, че само преди няколко седмици на Европейско първенство в Бирмингам четирима наши спортисти по ММА спечелиха два златни,един сребърен и един бронзов медал ,което е огромен успех не само за нашия спорт,но и за България? Защо толкова малко се говори за 19-те медала, които извоювахме на Балканското първенство. Защо в нашия спорт се търси предимно скандала, а не успеха?

Смятаме, че успехите на български спортисти, класирали България на 4-то място в Европа и на 1-во на Балканите са повод за национална гордост. Нашите медалисти са уважавани не само в спортната общественост хора - Европейският шампион Даниел Гълабаров е лейтенант в Българската армия, носителят ни на два медала от Световно и Европейско първенства тази година Тенчо Караенев е курсант в НВУ „Васил Левски”. Александра Тончева /европейски шампион/ е с висше икономическо образование, а сребърният медалист Дориан Дерменджиев е висшист,с публична администрация. Националният треньор Николай Добруджански е финансист, председателят на БФММА Станислав Недков философ и т.н.

В нашите редици няма криминално проявени лица и дадена информация не става „по-атрактивна”,а меко казано некоректна, когато се тиражират подобни неверни твърдения.

Надяваме се да не се налага повече да опровергаваме неверни твърдения и апелираме за коректност и уважение към спорта ММА.

Още по темата:

Групата на Турчетата пребила гардовете в нощния клуб