Световният шампион по бокс във версии WBA, IBF, WBO и IBO Олександър Усик обяви със специално видеообръщение в „Инстаграм“, че се е завърнал в Украйна и ще вземе участие за приключване на военните действия на територията на родината му.

По този начин Усик се присъедини към другите двама велики украински боксьори – братята Витали и Владимир Кличко. Те вече надянаха военните униформи и влязоха в редиците на армията.

В последните седмици 35-годишният боец, наричан Котката, беше във Великобритания, където водеше подготовка за защитата на своите титли в мач-реванш срещу Антъни Джошуа. Той все пак намери начин да се върне в Украйна, въпреки че към страната няма полети.

"Някои твърдяха, че съм избягал, но аз не съм. Отсъствах заради своята работа, но се върнах. Вече съм у дома. Приятели, трябва да се обединим, защото преминаваме през труден момент и съм наистина разтревожен за моята страна и нашия народ. Трябва всички да работим, за да спрем тази война", заяви Усик в първото си видео.

„Добро утро на всички. Моето име е Олександър Усик. Искам да се обърна към народа на Русия. Ако приемем, че сме братя, православни, не позволявайте вашите военни, вашите деца да бъдат пращани в нашата страна и да се бият срещу нас. Също така се обръщам към президента Владимир Путин: Вие можете да спрете тази война, просто започнете преговори с нашата страна без да ни поставяте условия и ултиматуми. Нашите деца, съпруги и баби се крият в мазетата... Ние сме в нашата държава и не можем да постъпим по друг начин, освен да се защитаваме. Спрете я! Спрете тази война“, обяви боксьорът в друг клип.