Националният отбор на България по таекуон-до се готви в пълен състав за предстоящото Европейско първенство от 26 до 30 април в Андрия (Италия). Петима треньори се занимават със 80 състезатели на лагера в Благоевград, като по време на тренировките Иво Иванов, Тодор Козладеров, Здравко Еров и Михаел Ботев следат стриктно за изпълнението на всеки технически елемент, както и за физическата форма на националите.

Лично в залата присъства и Ким Унг Чол, който е носител на най-високия 9-и дан, председател на турнирната комисия на Международната таекуон-до федерация ITF и старши треньор на България по таекуон-до ITF . България ще участва на Европейското в Италия индивидуално и отборно при деца, юноши младша и старша възраст, жени и мъже.

"Лагерът върви отлично, вече преминахме тренировките за сила и физическа издръжливост, сега е техническия. Продължаваме в пълен състав до 25 април, когато заминаваме за Южна Италия. Условията в зала „Скаптопара” в Благоевград са идеални и нямаме проблеми. На шампионата се очакват най-добрите от Европа, като конкуренцията винаги е много силна, но с гордост мога да кажа, че България в отборното класиране до момента е Топ 3, като отстъпваме единствено на Русия”,сподели председателят на БФТаекуон-до ITF Марио Богданов.

Шефът на федерацията е всекидневно в залата и проследява всяко занимание. Всеки един от състезателите ни е с професионални екипи, като за Италия ще отпътува група от 92 човека. 80 състезатели, треньори, лекар, физиотерапевти, както и съдии, които ще ръководят международните срещи.

"Изключително съм благодарен на Министерството на спорта, които ни обезпечиха подготвителния лагер, както и пътуването. Ние отиваме ,за да представим България и да вземем колкото се може повече медали. Гледайки отговорното отношение на всички към лагера съм оптимист, че родният химн ще звучи доста пъти в залата в Андрия, което ще бъде чест за всички ни”, допълни Богданов, който е член на борда на директорите на Международната федерация и вицепрезидент на европейската федерация ITF.

Най-добрите ни състезатели са събрани от цялата страна след проведени редица вътрешни турнири. От 12 клуба има представители в залата в Благоевград, които тренират по два пъти на ден, а понякога и по три пъти. Благодарение на добрата работа на родната федерация България е с голям международен авторитет по света и потвърждение на това е високата чест да сме домакините на 19-то Световното първенство по Таекуон-до ITF в края на август в Пловдив. След като преди две години нашата страна се справи перфектно с организацията на световното ,сега отново ще приемем елитът в корейското бойно изкуство. Случаят една страна да е домакин на две поредни световни първенства е без аналог.

"Това, че ни избраха да сме домакини, за нас е висока чест и отговорност. Първенството трябваше да се проведе в Пхенян, Северна Корея, но заради ситуацията в тази държава беше отмемено и Международната федерация на свое извънредно заседание определи България за домакин. И този път ще се постараем да сме перфектни в организационен план”, каза още Марио Богданов.