Федералният трибунал на Швейцария отхвърли жалбата на Международната боксова асоциация (IBA), която е ръководена от приближения до Владимир Путин Умар Кремльов. IBA обжалва решението на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, който потвърди позицията на Международния олимпийски комитет (МОК) да отнеме официалното признаване на боксовата асоциация.

Резолюцията, издадена на 12 септември, е най-новото развитие на поредицата от правни битки, произтичащи от решението на МОК от юли 2023 г. да лиши IBA от статута му. Действието на Олимпийския комитет се основава на скандалите с управлението, лошото финансово управление и етични проблеми в Международната боксова асоциация.

Въпреки продължаващите усилия на IBA да подкрепя спортисти, треньори, длъжностни лица и национални федерации чрез финансиране, състезания и събития за развитие, олимпийският орган твърди, че асоциацията не е обърнала достатъчно внимание на проблемите, довели до лишаването на статута ѝ.

МОК заплаши, че боксът може да остане извън програмата на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г., ако не се решат организационните проблеми в бокса. Беше създадена нова световна централа World Boxing, която опитва да спаси световното реноме на бокса привлича все повече нови членове. Вече близо 50 национални федерации са се преместили от IBA в World Boxing. След решението на Швейцарския федерален трибунал не е изключено и Българската федерация по бокс в близко бъдеще да се премести в новата организация.

"World Boxing е новата организация, която може би ще набере сила и нови членове и ще бъде включена в програмата на Лос Анджелис 2028. Ние ще постъпим както трябва - дипломатично", заяви точно преди един месец президентът на БФБ Красимир Инински.