Петричкият тийнейджър Богдан Шумаров стана световен шампион по муай тай за мъже в Тайланд вчера. 17-годишният състезател на „Го До“ (Пч) триумфира в кат. до 87 кг. Възпитаникът на треньора Славей Христов бе повикан в националния отбор на България съвсем наскоро, след като спечели държавната титла по тайландски бокс /другото име на муай тай/ и се отплати за доверието по най-добрия начин - със златен медал от първенството на планетата в Банкок. Българските национали се връщат от азиатската страна в понеделник, пише struma.bg.

Радостта ни е огромна, това е изключителен успех не само за нашия клуб, но и за Петричка община, коментира Сл. Христов. Много се радвам за Богдан, за Петрич и за клуб „Го До“, той спечели много медали, сега стана и световен шампион. Очаква го голямо бъдеще, допълни щастливият наставник.

Богдан Шумаров тренира под ръководството на Славей Христов в петричкия спортен клуб „Го До” от 6 години. Доскоро учеше в гимназия „Пейо Яворов” в южния град. След като го взеха в националния отбор, замина за Варна, там продължава образованието си. Изключително амбициозен и дисциплиниран, признава, че винаги гони голямата цел и за да я постигне, влага много труд, постоянство и дисциплина. Родителите му са работници в частни фирми.

Треньорът му Сл. Христов сподели: "Винаги съм имал надежда в него и винаги съм му вярвал, той има неоспорим талант, много е трудолюбив, амбициозен, винаги гони голямата цел, изключително дисциплиниран. Наскоро, когато стана републикански шампион в София, цялата зала стана на крака, съдии и спортни деятели бяха възхитени, това бе един от най- щастливите ми мигове. Разговарях два часа с треньора на националния отбор. Каза, че го взима. Богдан веднага се присъедини към националния отбор и замина с тях на лагер във Варна. Раздялата ми с него бе от най-трудните моменти, но пък се радвам истински, че вече е сред големите имена в този спорт, за него тепърва ще се говори много. Той тренира в моя клуб от 5-6 години, израсна сериозно, има много спечелени отличия. Когато преди няколко часа разбрах, че е станал световен шампион, изпаднах в неописуема радост, това е най-щастливият ми момент."