България стартира с две загуби европейското първенство по бокс за момичета и девойки, което ще продължи до края на седмицата в столичната зала „София“. И двете ни представителки при момичетата - Анна-Мария Дялова и Мира Григорова, загубиха с по 0:5 съдийски гласа своите първи международни срещи в кариерата. 

Дялова отстъпи на туркинята Румесия Аташ в категория до 57 кг. Младата русенка се качи на ринга само с един ден тренировка с националния тим, тъй като до последно не успя да се освободи от езиковата гимназия, в която учи. 

Състезателката на Локомотив (София) Григорова пък не успя да се справи с коравата украинка Тетяна Селитренникова при 80-килограмовите и напусна европейското разплакана. Това беше нейна четвърта среща въобще в бокса, но първа на междунарния ринг.

„Въпреки загубите, съм доволен от момичетата, защото играха със сърце. Нямат опит и им беше трудно. Мира можеше да спечели третия рунд, но се отпусна накрая", коментира старши треньорът на националния ни отбор, олимпийският шампион от Москва 80 Петър Лесов. 

"Изтеглихме обаче кошмарен жребий. Да бяха го нагласяли, нямаше да успеят толкова тежък да го направят. Всички започват или в първия или при победа в него веднага отиват на рускини или украинки. Хубавото е, че момичетата не са се отчаяли, имат дух и вярвам, че ще се представят добре“, добави Лесов. 

Анна-Мария и Мира бяха подкрепяни в залата от световната шампионка Станимира Петрова, която води голяма част от подготовката с младите националки, от европейската златна медалистка Севда Асенова и целият ни отбор.

България участва общо с 14 състезателки на това европейско в двете възрасти – 6 при момичетата (до 16 г.) и 8 при девойките (до 18 г.). 
Първенството ще бъде официално открито в 18 ч днес от спортния министър Красен Кралев, а от 19 ч. започва вечерната сесия, където ще имаме две представителки при девойките - Мелис Юнузова (69) ще се изправи срещу унгарката Вивиен Будай в кат. до 69 кг., а Силвия Димова ще срещне украинката Мария Ловчинска при най-тежките (+81 кг).

На Европейското участват 226 състезателки от 29 държави, а интересен момент е, че първата проведена днес среща между Никол Савазки (Гер) и Мартина ла Пиана (Ит) завърши с прекратяване още в първия рунд с технически нокаут в полза на италианката.