Шест състезателки ще представят България на предстоящото европейско първенство по бокс за жени. Негов домакин ще е София, а двубоите ще се проведат от 15 до 23 ноември в обновената зала „София“ в Борисовата градина. Старши треньорът на жените Фикрет Ереджебов определи състав от три опитни боксьорки и три дебютантки на голямо първенство.

Световната шампионка от Чеджу 2014 Станимира Петрова остава да се състезава в титулярната си категория до 54 кг, в която именно триумфира в Корея. Нейната подготовка, както бе и за Олимпиадата в Рио, е подпомогната от Банка Пиреос България. Очакванията са, че за Токио 2020 категория до 54 кг ще влезе в олимпийската програма.

В кат. до 51 кг ще боксира носителката на Купа „Балкан 2016“ Златислава Чуканова. Европейската шампионка от Букурещ 2014 в тази категория Стойка Петрова няма да участва.

Бронзовата медалистка от световното в Астана т.г. Деница Елисеева ще боксира в своята категория до 57 кг, в която стигна до отличието в Казахстан.

Шестте момичета, треньорското ръководство и представители на Българската федерация по бокс ще дадат пресконференция преди еврошампионата, която ще се проведе на 10 ноември (четвъртък) от 11:30 часа в Пресклуб „България“.

Съставът на България за Евро 2016:
48 кг – Севда Асенова
51 кг – Златислава Чуканова
54 кг – Станимира Петрова
57 кг – Деница Елисеева
60 кг – Дафина Маринова
64 кг – Илияна Гълъбова
Треньор: Фикрет Ереджебов