Олександър Усик (Украйна) защити шампионските титли на WBA, IBO, IBF и WBO срещу Антъни Джошуа (Великобритания) в реванш в Саудитска Арабия, като двамата прибраха по 40 милиона долара за боя. Успехът за украинеца дойде с 2:1 съдийски гласа (113:115, 115:113 и 116:112).

Украинецът отне поясите на британеца през септември миналата година и поднесе голямата изненада в бокса, като тази вечер доказа, че победата му не е била случайна.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

При излизането си на ринга Усик заложи на силни патриотични мотиви, беше облечен с фланелка с цветовете на Украйна на фона на местна песен. 35-годишният Усик остава непобеден на професионалния ринг след 20 мача, докато съперникът му (32 г.) има 3 поражения - две от Усик и 24 победи.

Британецът пропусна възможността да се изравни с четирима велики боксьори, които са печелили световната титла в тежка категория 3 пъти - Мохамед Али, Ленъкс Люис и Виталий Кличко. Ивендър Холифийлд пък е единственият четирикратен шампион.

След края на мача Джошуа отдаде дължимото на Усик и призова публиката да посрещне шампиона с аплодисменти. Украинецът благодари на Бог за победата и я посвети на сънародниците си, биещи се във войната с Русия.

"Искам да благодаря на всеки, който беше за мен тази вечер. Благодаря на Бог, Исус Христос, за това, че ми помогна. Посвещавам тази победа на всички украинци, които защитават родината си. Беше трудно, но благодарение на Бог се справих. Готов съм да се бия с Тайсън Фюри за обединителна титла в бокса, но само Бог може да каже дали ще победя", коментира Усик.



1 рунд
Предимство за Усик в първия рунд. Украинецът беше по-агресивен и пласира хубаво дясно кроше след няколко удара на Джошуа в тялото му.

2 рунд
Джошуа поизравни играта и вкара няколко добри удара в тялото на съперника.

3 рунд
Британецът продължи с десни крошета, а Усик отговори с десен прав в края на рунда. Битката продължаваше да се развива предимно в средата на ринга.

4 рунд
Усик опита да скъси дистанцията в рунда, докато Джошуа стоеше стабилно с движението на краката си в средата на ринга, но получи дясно кроше в лицето.

5 рунд
Усик започна да се чувства все по-уверено на ринга, докато Джошуа съвсем намали броя на ударите си. 45 секунди преди края британецът отново пробва единичен десен ъперкът без подготовка и не сполучи, а вместо това украинецът пласира ляв прав в целта.

6 рунд
Джошуа най-после нанесе ново ляво кроше в тялото на Усик, като украинецът не му отстъпваше и също пласира няколко по-леки удара.

7 рунд
Британецът повиши агресията и тръгна напред, но така и не пласира точни удари. В края на рунда двамата опитаха да намерят целта, но не успяха.

8 рунд
Джошуа отново създаде усещането, че е по-активен, но намираше предимно тялото на Усик. Въпреки това британецът изигра най-добрия си рунд досега в мача.

9 рунд
Натискът на Джошуа продължи и на няколко пъти засипа Усик с безответни удари, пласирайки ляв прав До края британецът бе по-активен, но украинецът се бранеше добре.

10 рунд
Усик тръгна напред и на няколко пъти намери лицето на Джошуа. Определено по-добър рунд за украинеца.

11 рунд
Шампионът Усик беше по-активен, докато Джошуа търсеше предимно далечен бой.

12 рунд
Украинецът изглеждаше по-свеж, докато Джошуа сякаш остана без сили и изглеждаше твърде бавен. Усик изглежда щастлив след края и вдигна победоносно ръце. Двамата боксьори позираха с украинския флаг в знак на подкрепа към страната във войната с Русия. Решението на тримата съдии е в полза на Усик - 113:115, 115:113 и 116:112.

Припомняме, че галавечерта в Джеда започна с българска победа на Трайчо Георгиев с разделено съдийско решение срещу сина на местен милиардер и известен инфлуенсър.