Французин беше назначен на поста главен мениджър на националните ни отбори по джудо. Договорът с 38-годишния Ален Шмит бе подписан днес от президента на федерацията Румен Стоилов. Контрактът е за 3 години.

"Много съм щастлив и съм горд, че ще представям една нова националност – каза специалистът. - Тук в България се запознах се с много интересни хора. Виждам, че при вас комуникацията е много важен компонент, което на мен много ми допада, гледаме в една посока. А що се отнася до спортно-техническото ниво, смятам, че имате голям потенциал. И ако се работи с нуждата методика и състезателите се влагат на 100 процента в тренировките, съвсем скоро се надявам дойдат и така чаканите медали за българското джудо от големи първенства.“

Ален Шмит от няколко дни е в България. Връзката с него прави вицепрезидентът на федерацията Даме Стойков, който го кани на разговори и двете страни се договарят да продължат да работят заедно до олимпийските игри Париж 2024.

Шмит извежда до световния връх французойката Мадлен Малонга (78 кг), която на олимпийските игри Токио 2020, печели сребърен медал. Зад гърба си той има и 4 отборни европейски титли като треньор. Избиран е за треньор №1 във Франция.

У нас френският специалист ще работи в екип с нашите треньори – бронзовия олимпийски медалист Георги Георгиев, Ганчо Дойков, Красимир Христов.

Всъщност за първи път представител на Франция, една от водещите сили в джудото, се включва в подготовката на най-добрите ни състезатели.  През годините също е имало чужденци, но досега те винаги са били японци.

Още в сряда Ален Шмит ще се присъедини към лагера на националния отбор в Пазарджик.