Многократният шампион и медалист по бразилско жиу-жицу Велко Гюров беше гост в подкаста "Неформално с Георги Петков". Един от лидерите на GF Team Bulgaria сподели как той и колегите му в отбора са успели заедно да преодолеят затрудненията, продиктувани от пандемията и наложената карантина в световен мащаб.

Гюров разкри и каква е причината да сложи край на ММА кариерата си и от какво конкретно е било продиктувано това важно за него решение.

„По време на срещата ми с Павел си счупих ръката в първия рунд. Така трябваше да довърша. След това разбрах какво е станало и че съм счупил лъчевата кост. Наложи се да ми сложат пластина. След това ми трябваше доста дълго време да се възстановя. Почти една година.

Наблегнах на жиу-жицу. Тогава започнах да тренирам и муай тай, при Сергей и Антон Петрови. Но реших окончателно да се насоча към бразилско жиу-жицу, защото за ММА се изискват средства и доста време, за да успееш да се разгърнеш и подготвиш във всички сфери“, каза Гюров.

Той окачестви BJJ като "игра на шах с тялото" и поясни какви са неговият подход и предпочитания в този толкова комплексен спорт, като се върна назад и в спомените си от своя път в смесените бойни изкуства.

Как се поддържа отлична кондиция и едно и също тегло през дългите години в професионалния спорт, какво коства на състезателите ни в BJJ и ММА да успяват да съчетават ежедневната трудова заетост с високото спортно майсторство, има ли взаимовръзка между бойните спортове и големите мускули, какъв е правилният път за налагане на българските бойци на утвърдената световна сцена, колко съществена за имплементацията на бразилското жиу-жицу в ММА бе ролята на UFC състезателите, европейски и световни шампиони в този стил, както и какво предстои за Велко Гюров в най-близко бъдеще, чуйте от самия него!