Нов огромен скандал се задава в световния спорт и той е свързан с организацията, която изигра немалка роля за допускането на биологични мъже до участие в женски спорт на Олимпийските игри в Париж.

World Boxing, която опитва да измести Международната боксова асоциация (IBA) като официално призната световна централа, не само не възрази срещу участието на алжирката Иман Калиф и тайванката Лин Ю-Тин в Париж 2024, но и след това официално прие техните национални федерации за свои членове.

Сега обаче става ясно, че World Boxing опитва да се меси в работата на национални боксови федерации. От централата оказват натиск на Швейцарската боксова асоциация да смени настоящото си ръководство, съобщава поверителен източник на сайта “Inside The Games“. Само с нова управа швейцарците ще бъдат допуснати до членство в конкурентната на IBA централа.

Подобно изискване поставя под въпрос прозрачността на работата на World Boxing, която се опитва да спечели разположението на Международния олимпийски комитет за получаване на статут на официално призната боксова централа. След отнемането на международния лиценз на IBA може да се стигне до преминаването и на Българската федерация по бокс към World Boxing, която вече има близо 50 членове от цял свят.