Южна Корея и Алжир се изправят един срещу друг тази вечер на стадион "Бейра-Рио" в Порту Алегри във втория мач за двата тима от група "Н" на Мондиал 2014.

Азиатците стартираха по-добре кампанията в сравнение от своя опонент. Южнокорейците бяха близо до щастлив успех срещу Русия, но гол четвърт час преди края за 1:1 им позволи да вземат само една точка. Алжир допусна пълен обрат от 1:0 до 1:2 срещу Белгия. Може да се каже, че основна заслуга този резултат да бъде такъв, а не разгромен, имаше вратарят на ЦСКА Райс Мболи.

Южна Корея изглеждаше беззъб срещу "сборная", като нелепата грешка на Игор Акинфеев видимо бе единствената възможност за гол. С оглед на случващото се на терена бе нужно чудо, за да може нападателят Парк Чу-Йонг да получи шанс за попадение.

Стилът на игра на Алжир е агресивен и на високо темпо. Нещо, което определено ще затрудни сериозно корейците, ако отборът разчита единствено на контрол над топката. В първата си среща на Мондиал 2014 азиатците заложиха на схема 4-2-3-1, която им позволяваше да владеят повече, но не и да атакуват скоростно.

Тази вечер основна роля почти сигурно ще има Ки Сунг-Йонг в средата на терена, но пък той може да бъде подпомаган по лявото крило от защитника Йон Сук-Юн. Бранителят показа, че разполага с много енергия и няма да е изненада да го видим в близост до големия пеналт на противника.

Въпреки че стилът на алжирците е агресивен, все още не е ясно как точно те могат да атакуват като едно цяло, а не на контраатака. Отборът, макар и да допусна обрат, се защитава добре срещу Белгия, но какво могат играчите с топка в крака? Брахими, Тайдер и Бенталеб разполагат с отлични възможности, когато кълбото е в краката им.

"Пустинните лисици" са единственият тим в групата без точка и единственият вариант пред тях е да атакуват, за да вкарат и победят. В противен случай дори при точка шансовете им за прескачане на тази фаза ще намалеят значително.

Досега двата тима са играли три пъти един срещу друг, но в контролни мачове. От всички краен победител излиза Южна Корея. Двубоите обаче датират от 1969-а и 1985 година. Прекалено отдавна, за да може Алжир да стигне до първи успех срещу този противник в среща, различна от приятелската.

ПОДРОБНА СТАТИСТИКА И КЛАСИРАНЕ НА ГРУПА "H" - ТУК

Днес ор 22:00 часа
пряко по БНТ1 и БНТ HD
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
ЮЖНА КОРЕЯ:
1.Джун Сун-Рион
3.Йон Сук-Юн
5.Ким Юн-Гуон
20.Хон Джеон-Хо
12.Лий Йон
16.Ки Сунг-Йонг
14.Хан Кук-йон
9.Хюнг-Мин Сон
13.Ку Джа-Чеол
17.Чун-Йон Лий
10.Чу-Йон Парк                      
АЛЖИР:
23.Райс Мболи
2.Маджид Бугера
5.Рафик Халиш
3.Фаузи Гулам
12.Карл Меджани
22.Мехди Мостафа
10.Софиан Фегули
19.Сафир Тайдер
21.Набил Бенталеб
15.Ел Араби Судани
21.Риад Махрез
   
2_066.jpg
Град:
Порту Алегри
Стадион
"Бейра-Рио"
Капацитет:
48 849 места
2_10.jpgСъдия:
Уилмар Ролдан (Колумбия)
Асистенти:
Едуардо Диас (Кол) и Кристиан Лескано (Кол)
Четвърти съдия:
Алиреза Фегани (Иран)

МАЧОВЕТЕ ДОСЕГА
Баланс: 3 мача, 3 победи за Южна Корея; ГР: 8:2.
Южна Корея - Алжир 2:0, контрола, 14.12.1985
Южна Корея - Алжир 3:1, контрола, 30.01.1985
Алжир - Южна Корея 1:3, контрола, 05.12.1969

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Южна Корея и Алжир се срещат за първи път на Световно;

* Южна Корея няма загуба в последните си два мача на Световно, когато противник е отбор от Африка - успех с 2:0 над Того през 2006 и равенство 2:2 срещу Нигерия през 2010;

* Голът на Алжир срещу Белгия бе единственият точен удар на тима в мача с "червените дяволи", загубен с 1:2;

* Южна Корея има само една победа в последните шест мача от груповата фаза на Световно първенство;