Треньорът Ангел Станков ще коментира по Българското национално радио мачовете от световното първенство по футбол в Бразилия. Единствено БНР и БНТ имат официално правото да излъчват световния шампионат в Рио. В коментаторския екип на БНР ще се включат също носителят на „Златната обувка” Петър Жекова, Кристиян Добрев и Владко Шаламанов.
 
Бившият нападател на националния отбор и на “Левски“ в периода 1977 – 1981 г., Ангел Станков, направи специално за БЛИЦ своята прогноза – кои са неговите фаворити за титлата и кои отбори може да се окажат приятните изненади на световното първенство.
 
- Кои отбори според вас имат възможности да стигнат до финалната фаза на световното първенство по футбол в Бразилия?
- Понеже германците са ми близки като манталитет, култура, начин на живот, ми се иска пак Германия да бъде на финала. Но мисля, че този път Бразилия няма да изпусне това световно първенство. Веднъж вече бразилците са го губили преди повече от 50 години на свой терен. В борбата може да се намесят Швейцария или Белгия, ако успеят да издържат на климата, защото направиха добри отбори. Невзрачни са като единици, но могат да поднесат изненада. Обяснението е, че използват немския стил на работа. Имат мисълта как да постигнат това, което искат, и съзнанието на победител. Голяма част от футболистите на Швейцария и Белгия играят в Германия, Англия, Холандия и оттам им идва този манталитет. Те не отстъпват, играят до последно и се борят. Въпросът е дали ще успеят да издържат на времето в тези географски ширини.
 
- С какво може да ги затрудни климатът в Бразилия?
- Това световно се провежда в държава, в която климатът е много неблагоприятен за европейските отбори. Едва ли те ще успеят да се адаптират за това кратко време. Независмо от съвременните постижения на медицината и това, че възстановяването на играчите става по-бързо, голям проблем ще бъдат температура 40 градуса и влажност на въздуха 70-80%. Все пак човешкият организъм има своите предели и това е проблем за европейците. Плюс това при контролните мачове доста от европейските футболисти получиха контузии и отборите нарушиха схемите си и стила си на игра. Не е ясно дали резервите ще успеят да компенсират липсата на някои титуляри. Битката на това световно ще е между футбола на сърцето, който изповядва Бразилия, и Германия – водещата сила в другия футболен модел, в който всичко е мисъл и съзнание, дисциплина, ред, отговорност, колективизъм. На горещината и влагата бразилците задържат по-дълго време топката и си подават на по-късо разстояние и така губят по-малко енергия.
 
- На вас къде ви е било най-трудно физически да играете, когато бяхте футболист?
- В Мексико. Например в България бягахме километър за 3,20 – 3,30 минути, в Мексико отивахме към 6-7 минути. Проблемът е разреденият въздух в голямата надморска височина. Дори бразилските футболисти не искаха да играят на тази височина – над 3000 метра. Искаха да отменят мачовете, защото трудно се диша и тича.
Мара КАЛЧЕВА