Колумбия среща Гърция в първия мач от Група „С“ на Мондиал 2014. Двубоят е тази вечер от 19:00 часа и ще се играе на стадион „Минейрао“ в Бело Оризонте.
 
Селекционерът на „кафеджиите“ Хосе Пекерман има проблем при определянето на състава за първия мач на тима на световното първенство, тъй като ключовите играчи Едвин Валенсия (халф) и Радамел Фалкао (нападател) пропускат шампионата заради контузия.
 
Отсъствието на Фалкао е голям проблем за Пекерман, който най-вероятно ще се довери нападателя на Севиля Карлос Бака, а партньор ще му бъде Теофило Гутиерес от Ривър Плейт, след като най-вероятно Джаксън Мартинес ще остане резерва. Има информации за конфликт между селекционера и нападателя на Порто.
 
Капитанът Марио Йепес ще започне в защитата, въпреки че вече е на 38 години. Няма голяма яснота относно другите играчи, които ще бъдат на терена срещу Гърция.
 
Очакванията са наставникът на Гърция Фернандо Сантош да заложи на любимия си стил със стабилна игра в защита, с който елините допуснаха само 4 гола в 10-те си квалификационни мача. Дисциплинираната игра в отбрана напомня на представянето на гърците от Евро 2004, когато изненадващо взеха титлата.
 
Основната тактическа схема на Гърция е 4-3-3, която се превръща в 4-5-1, когато тимът се отбранява. Преди Мондиал 2014 Фернандо Сантош остана без защитника на Шалке 04 Кириакос Пападопулос заради контузия, но южните ни съседи нямат проблеми с други контузени играчи. Сократис Папастатопулос е възстановен от травмата си и най-вероятно ще започне като титуляр. Крилото Панайотис Тахцидис имаше проблем с глезена, но и той е готов за игра.
 

 
Днес от 19:00 часа
Пряко по БНТ 1 и БНТ HD
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Колумбия: Давид Оспина, Едер Баланта, Марио Йепес, Кристиан Сапата, Хуан Сунига, Пабло Армеро, Карлос Санчес, Абел Агилар, Джеймс Родригес, Теофило Гутиерес, Карлос Бака
Контузени: няма
Наказани: няма
Гърция: Орестис Карнезис, Василис Торосидис, Сократис Папастатопулос, Костас Манолас, Хосе Холебас, Димитриос Салпингидис, Йоргос Карагунис, Янис Маниатис, Александрос Циолис, Йоргос Самарас, Костас Митроглу
Контузени: няма
Наказани: няма
 
2_065.jpg
Град:
Бело Оризонте
Стадион
„Минейрао“
Капацитет:
62 254 места
2_09.jpgСъдия:
Марк Гайгер (САЩ)
Асистенти:
Марк Шон Хърд (САЩ) и Джо Флетчър (Кан)
Четвърти съдия:
Алиреза Фахани (Иран)
 

ДОСЕГАШНИ МАЧОВЕ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ
05.06.1994 г., контрола (Ийст Ръдърфорд, САЩ)
Колумбия – Гърция 2:0
Баланс: 1 мач, 1 победа за Колумбия, г.р. 2:0
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Гърция загуби пет от последните си 6 мача на световно първенство и записа една победа – срещу Нигерия (2:1) на 17 юни 2010 г.
* Елините имат втория най-лош баланс на световно първенство сред отборите, които са изиграли поне 6 мача на планетарни шампионати. Гърците са загубили 83,3% от мачовете си, а с по-слаб коефициент е само Салвадор (100% поражения)
* Колумбия загуби осем от досегашните си 13 мача на световни първенства (3 победи и 2 равенства)
* Гърция не успя да вкара гол в пет от шестте си мача на световно първенство, като се разписа само срещу Нигерия през 2010 (Салпингидис и Торосидис)
* Португалецът Фернандо Сатош има 26 мача начело на Гърция и в тях тимът е записал 17 победи, 6 равенства и три загуби
* Колумбия е отборът с най-много отправени удари към противниковите врати по време на квалификациите в Южна Америка – 99 удара. От друга страна това е отборът с най-малко изпълнени корнери - 62
* Гърция има най-много мачове без допуснат гол по време на квалификациите в Европа – 8 срещи
* Ако резервният вратар на Колумбия Фарид Мондрагон се появи в игра на Модиал 2014, ще стане най-възрастният играч участвал на световно първенство и ще подобри рекорда на камерунеца Роже Мила. Мондрагон става а 43 години на 23 юни
* В последните 12 мача на Колумбия бяха показани общо 10 червени картона (седем за съперниците). Във всяка от последните 4 контроли на тима преди Мондиал 2014 беше показан по един червен картон
* Гърция не успя да вкара гол в три от четирите си мача след края на квалификациите за световното първенство (1 победа, 2 равенства, 1 загуба), като единствените попадения бяха при успеха с 2:1 над Боливия на 6 юни