Аржентина излиза срещу Иран с целта да покаже, че наистина е един от фаворитите за титлата, след като не успя да убеди при победата си над Босна и Херцеговина с 2:1 в първия мач. Двубоят от Група „F“ на Мондиал 2014 между „гаучосите“ и персите е тази вечер от 19:00 часа на стадион „Минейрао“ в Бело Оризонте.

Очакванията се Аржентина да се върне към традиционната си схема 4-3-3, след като селекционерът Алехандро Сабея изненадващо заложи на 5-3-2 срещу Босна и Херцеговина. След почивката обаче той се върна към любимата си формация. В подкрепа на 4-3-3 се изказаха капитанът Лионел Меси и защитникът Пабло Сабалета.

Гонсало Игуаин най-вероятно ще излезе титуляр, след като започна като резерва в първия мач. Анхел ди Мария имаше мускулна треска, но лекарите обявиха, че е готов за игра. Нападателят на Интер Родриго Паласио, който пропусна първия мач заради контузия на глезена, вече тренира и ще бъде на пейката.

Победа в днешния мач ще класира Аржентина на 1/8-финалите още преди изиграването на последния мач от групата срещу Нигерия в Порту Алегри в сряда.

Иран направи нулево равенство с нигерийците в понеделник. Селекционерът Карлош Кейрош, който напуска след световното първенство, отхвърли критиките и обяви, че постигнатото от неговите играчи ще има има добри последици в перспектива.

Португалският специалист отбеляза, че голяма част от неговите играчи се състезават местното първенство, което се доближава до аматьорско, а не в най-силните отбори в Европа или Южна Америка.

Левият бек Хашим Бейкзаде е готов за игра, след като пропусна мача с Нигерия заради контузия, получена по време на контрола преди Мондиал 2014.

АРЖЕНТИНАИРАН

Днес от 19:00 часа
Пряко по БНТ 1 и
БНТ HD
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
АРЖЕНТИНА: Серхио Ромеро, Пабло Сабалета, Есекил Гарай, Маркос Рохо, Федерико Фернандес, Фернандо Гаго, Анхел ди Мария, Хавиер Масчерано, Гонсало Игуаин, Лионел Меси, Серхио Агуеро
Контузени: няма
Наказани: няма
ИРАН: Алиреза Хагиги, Педжман Монтазери, Джалал Хосейни, Амир Садеги, Мехрад Пулади, Ехсан Хайсафи, Джавад Некунам, Андраник Теймурян, Ашкан Дежата, Реза Гучанеджад, Хосро Хейдари
Контузени: няма
Наказани: няма
2_065.jpg
Град:
Бело Оризонте
Стадион
„Минейрао“
Капацитет:
62 254 места
2_21.jpgСъдия:
Милорад Мажич (Сърбия)
Асистенти:
Милован Ристич (Срб) и
Далибор Джурджевич (Срб)
Четвърти съдия:
Норберт Хауата (Таити)


ДОСЕГАШНИ СРЕЩИ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ
22.03.1977, контрола (Мадрид)
Аржентина – Иран 1:1
Баланс: 1 мач, 1 равенство, г.р. 1:1

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Единственият досегашен мач между двата тима е част от четиристранен приятелски турнир в чест на 75-годишнината на Реал (Мадрид)
* Иран до момента има само един мач на световно първенсво срещу отбор от Южна Америка – загуба с 1:4 от Перу през 1978 г.
* Аржентина спечели 10 и загуби един от последните си 13 мача от групова фаза на планетарни шампионати, като в тях реализира 26 гола и допусна пет във вратата си
* „Гаучосите“ спечелиха пет от последните си шест мача на световни първенства, като поражението с 0:4 от Германия през 2010 г. е единственото изключение
* Иран спечели само един от десетте си мача на световни първенства (3 равенства и 6 загуби). Това стана точно преди 16 години - през 1998 г. срещу САЩ (2:1)
* Последните два гола на персийците, отбелязани на планетарни шампионати, бяха реализирани след изпълнение на корнер
* Пет от последните девет гола, които Иран получи на световно първенство, бяха реализирани с глава
* Аржентина спечели и трите си мача срещу азиатски съперници на световни първенства – два пъти срещу Южна Корея (3:1 през 1986 и 4:1 през 2010) и срещу Япония (1:0 през 1998)