В подобие на бойно поле, приличащо на тези в част от градовете в Източна Украйна, се превърна бразилския мегаполис Сао Пауло, който в четвъртък трябва да приеме откриването на световното първенство в Бразилия.
 
В продължение на няколко дни градът беше блокиран от стачка на работниците в метрото, която предизвика огромни задръствания. Освен това стачкуващите излязоха на улиците и още повече затрудниха движението.
 
Пристигащите в Сао Пауло футболни фенове от цял свят се сблъскаха с огромни проблеми при достигането на резервираните си хотели. Те не само трябваше да чакат по няколко часа, за да си хванат такси, а след това дълго време стояха в задръстването.
 
За да овладеят положението и разпръснат протестиращите, властите пуснаха специални части и използваха сълзотворен газ. Стачкуващите на някои места отговориха на атаките. Държавната метро компания пък уволни 42 свои служители. Местен съд обяви стачката за незаконна.
 
Синдикатите обявиха, че успехът на преговорите ще зависи и от това дали уволнените служители ще бъдат върнати на работа. Работниците в метрото искат увеличение на заплатите си и затова спряха работа. Те настояват за повишение с 12%, докато работодателите им са готови да вдигнат заплащането, но не с повече от 8,7%. За момента единствено е постигнато споразумение за прекратяване на стачката за следващите два дни.
 
В последните седмици различни групи, включително учители и автобусни шофьори, организираха стачки в града с искания за по-високи заплати. Според анализатори Сао Пауло се е превърнал в бойно поле на политически игри, които удрят по икономиката на града, който е считан за бизнес столицата на Бразилия. Добра новина за организаторите е постигнатото споразумение с движението на бездомните работници, които организираха голяма част от протестите в последните седмици. Те са обещали да напуснат улиците по време на световното първенство. Властите са обещали да издигнат жилищни сгради в близост до стадиона в Сао Пауло.