Холандският национал и нападател на Шалке 04 Клаас Ян Хунтелаар обяви домакина Бразилия и Аржжентина за големите фаворити за спечелване на световната титла това лято. 30-годишният голаджия, който имаше труден сезон заради серия от контузии, даде оптимистично интервю пред официалния сайт на ФИФА.

Хунтелаар подобри формата си в края на този сезон и помогна на Шалке 04 да се класира за участие в групите на Шампионската лига следващия сезон и същевременно попадне в състава на Луис ван Гаал в разширения състав на „лалетата” за Мондиал 2014 в Бразилия.

Вие ще се борите с Робин ван Перси за място в центъра на атаката на холандския национален тим. В каква позиция се виждате в този дуел и какви са Ви шансовете за участие в мачовете по време на Световното?
- Надявам, че ще играя колкото е възможно повече. Естествено, че Ван Перси може да бъде поставен на същата позиция, на която и аз, но не мисля, че непременно трябва да има дуел между нас. Възможно е да се играе и в система с двама нападатели.

През 2010 година играхте с Холандия на финал на Световното. Какво можем да очакваме от отбора през 2014 година?
- Поражението на финала през 2010 година беше разочарование за всички нас. Надявахме се на победа. Но сега, на Световното през 2014 година, трябва да гледаме само напред. Във футбола всичко е възможно и всеки мач е различен. Трябва да бъдем на 100% концентрирани върху Мондиал 2014 и да не се занимаваме с миналото.

Срещате Испания, Чили и Австралия в груповата фаза. Доволни ли сте от жребия?
- Със сигурност тези мачове ще бъдат вълнуващи. Испания има много силен отбор, а на Чили често се гледа като на "таен фаворит”. Те показаха, че са много силен отбор и могат да играят на много високо ниво, когато се изправиха срещу Испания на Световното през 2010 година. Не трябва да подценяваме и Австралия. Във всеки случай аз съм развълнуван да узная кои отбори ще преминат напред. Разбира се, че вярвам в моя тим и съм убеден, че можем да стигнем далеч напред. Имаме обаче много силни опоненти в нашата група, заради което трябва да даваме 100% от себе си във всеки мач.

Кои са силните страни на вашия тим?

- Разполагаме с много опитни играчи, които се състезават в някои от най-добрите клубове в Европа и играят футбол на най-високо ниво. Голямо обогатяване за нашия тим са някои млади таланти. Мисля, че тази смесица от опитни играчи и млади таланти ще изведе нашия отбор на по-преден етап.

Кои са вашите фаворити за титлата?
- Бразилия и Аржентина. И двете страни имат силни отбори, пълни с изключителни играчи. Южноамериканският климат няма да им създаде проблеми. Другите отбори, както и тези от Европа, трябва тепърва да свикнем с условията и това може да повлияе върху представянето им.

Какво очаквате да се случи по време на Световното?

- Първо и преди всичко се надявам да дам най-доброто, на което съм способен, и да играя възможно по-често. Надявам се моят отбор да покаже, че можем да играем добър футбол и имаме воля да спечелим всеки мач. Най-добре би било естествено да спечелим титлата, но не е важно да гледаме толкова напред. Трябва просто да съсредоточим вниманието си върху груповата фаза и да напредваме стъпка по стъпка.