Световното първенство по футбол в Бразилия бе официално открито в Сао Пауло. Пред препълнените трибуни домакините представиха кратка, около 30-минутна церемония, за начало на шампионата. Този път липсваха отегчителни речи на футболни и държавни ръководители, но любопитното бе, че нито президентът на Бразилия Дилма Русеф, нито президентът на ФИФА Сеп Блатер не приветстваха с "добре дошли".

В началото на церемонията на огромна топка в центъра на терена беше изписано "Добре дошли" на всички езици на страните, които участват на финалите на световното първенство. Домакините представиха част от традиционната си флора - хора, облечени като дървета и различни растения, сред които традиционната араукариа, както и огромната водна лилия. Актьори превъплатени на водни капки показаха пълноводната река Амазонка и реките на Бразилия. Точно във водите на тези реки се появиха и канута, в които седяха деца, представители на индианските племена.

Втората част от церемонията представи музиката и горещите танци на Бразилия. Изпълнители представиха местен танц от град Ресифе (северна Бразилия). Последва и демонстрация на танц от южните части на Бразилия, приличащи на уругвайски и аржентински танци. Мъже представиха и танца копоейра, тръгнал от Бразилия, а сега разпространен по цял свят.

Третата част започна със символичен начален съдийски сигнал, даден от деца. Церемонията премина и към по-футболната си част. Деца с флаговете на страните-участнички на гърбовете си изпълниха сцената, след което на огромната топка в центъра бяха изрисувани всички флагове на финалистите. Топката се разтвори, а от нея на сцена излезе бразилската изпълнителка Клаудиа Лейте. Малко след това до нея се качиха и Питбул и Дженнифър Лопес, които изпълниха химна на световното първенство.