Стадион „Бейра-Рио“ дебютира тази вечер на Мондиал 2014, а основният въпрос по трибуните преди началото на мача е може ли Франция да спечели без Франк Рибери. Отговорът ще бъде даден след 22:00 часа в Порту Алегри, където „петлите“ играят със Салвадор в мач от Група „Е“ на световното първенство.
 
Феновете на „сините“ намалиха сериозно очакванията си към тима, когато селекционерът Дидие Дешан обяви, че звездата на Байерн няма да може да играе в Бразилия. В дните преди мача се появи известно противопоставяне между баварския клуб и лекарския щаб на френския национален отбор, след като докторът на Байерн Ханс-Вилхелм Мюлер-Волфарт обяви, че Рибери е достатъчно здрав, за да играе на Мондиал 2014.
 
„Петлите“ показаха, че могат да се справят без лидера си, след като разбиха Ямайка с 8:0. В този мач Дешан разкри част от тактиката си за Модиал 2014, тъй като Карим Бензема беше преместен вляво, за да остави повече място на Оливие Жиру. За днешния мач обаче се очаква нападателят на Арсенал да остане резерва и Бензема да заеме позицията си в центъра на атаката. По крилата най-вероятно ще играят Антоан Гризман и Матийо Валбуена.
 
Другата въпросителна около състава на Дешан е в защитата, където Матийо Дебюши и Бакари Саня се борят за титулярно място като десен бек. Най-вероятно Саня ще играе срещу Хондурас, след като Дебюши пропусна няколко тренировки преди мача.
 
Основната задача пред националите на Хондурас вероятно ще бъде постигането на резултат, по-добър от тежка загуба. Играчите на Луис Суарес вече показаха, че са способни на това, след като направиха нулево равенство с Англия в Маями. Колумбийският специалист обаче постави по-високи цели и обяви, че тимът му може да преодолее груповата фаза.
 
Селекционерът на „лос катрачос“ до последно ще крие тактическия си замисъл за мача, като изборът му е между 4-4-2 и 4-4-1-1. Нападателят Карлос Костли поднови тренировки и е много вероятно да излезе като титуляр. Защитникът Брайън Бекелес, който получи червен картон срещу Англия, също ще бъде в стартовия състав.
 
 
Днес от 22:00 часа
Пряко по БНТ 1 и БНТ HD
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Франция: Юго Льорис, Бакари Саня, Лоран Кошчелни, Мамаду Сако, Патрис Евра, Пол Погба, Йоан Кабай, Блез Матуиди, Матийо Валбуена, Антоан Гризман, Карим Бензема
Контузени: няма
Наказани: няма
Хондурас: Ноел Ваярадес, Брайън Бекелес, Виктор Бернандес, Мейнор Фигероа, Емилио Исагире, Анди Нахар, Луис Гаридо, Уилсън Паласиос, Роджер Еспиноса, Джери Бенгтсон, Карлос Костли
Контузени: няма
Наказани: няма
2_066.jpg
Град:
Порту Алегри
Стадион
„Бейра-Рио“
Капацитет:
48 849 места
2_14.jpgСъдия:
Сандро Ричи (Бразилия)
Асистенти:
Емерсон де Карвальо (Бр) и Марсело ван Гасе (Бр)
Четвърти съдия:
Питър О'Лиъри (НЗел)
 
ДОСЕГАШНИ МАЧОВЕ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ
Нямат играни мачове
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Франция спечели само един от последните си девет мача от групова фаза на световно първенство (2:0 срещу Того през 2006)
* „Петлите“ вкараха само един гол игра в последните си шест мача на планетарни шампионати
* Липсващият Франк Рибери беше играчът на „сините“ с най-много голове (5) и най-много асистенции (6) по време на квалификациите (включително и квалификациите)
* Хондурас не успя да вкара гол в последните си четири мача на световно първенство и отпадна от Мондиал 2010 без реализирано попадение
* Джери Бенгтсон беше голмайсторът на Хондурас в квалификациите – 9 попадения в 12 мача
* След като спечели титлата през 1998 г., Франция не успя да вкара гол в първите си мачове на следващите световни първенства – две нулеви равенства и загуба с 0:2 от Сенегал през 2002 г.
* Франция е отборът с най-много голове по време на квалификациите, вкарани от резерви – 4 попадения