Синдикатът на служителите в метрото на Сао Пауло, където ще бъде открито световното първенство по футбол в Бразилия, прекрати започналата преди пет дни стачка с искане за увеличение на заплатите.

Утре обаче синдикалните представители планират събрание, след което има вероятност стачката да бъде възобновена и ако това се случи, метрото няма да работи в четвъртък, деня на откриването на Мондиал 2014 с мача между домакина Бразилия и Хърватия от 23:00 часа българско време.

Стачкуващите служители настояват правителството на Сао Пауло да отмени уволненията на около 40 от най-активните участници в протеста. Те признаха, че заплатите им са били повишени с 8,7% по предложение на администрацията. По-рано служителите настояваха за увеличаване на възнагражденията поне с 12,2%.

Стачката на служителите в метрото на Сао Пауло, използвано от 4,5 милиона души на ден, предизвика рекордни километрични задръствания в града. Късно снощи избухнаха сблъсъци между полицията и протестиращи. Полицията е използвала сълзотворен газ и сила, за да отблъсне стачкуващите.