Когато чуем думата ботуш, ние, феновете на футболната игра, обикновено правим две асоциации. Първо ни идва на ум за буквалния смисъл на думата, но определяйки някого, от когото нищо не става. Неумението му да борави с топката е толкова очевадно, че сякаш е нахлузил ботушите и нито може да я спре, нито да я ритне. Всъщност, шанс за удар може би има - с надървен палец или т.нар. боц, но и това не помага за обратното. Втората асоциация е Италия, красив футбол, "маркови футболисти и съпруги", мода и... Апенинският полуостров, който поради уникалността на природата е във формата на дамски ботуш.

В конкретния случай обаче става въпрос за друг вид ботуш. Корав като камък и готов да бъде подложен на всякакви условия - германски е. Става върпос за едно момче, което по стил на игра няма нищо общо със съвременния футбол, колкото и обратното. Томас Мюлер. Уникалността му на терена, дори и извън него, много бързо привличат вниманието. Този 24-годишен състезател притежава свой собствен стил. И като начин на игра, и като изразяване на радост след гол, дори и виждане за това как трябва да се държи пред медиите и какво точно да отговори на въпросите.

Тончо това момче се превърна в истински мъж на вече изминалото световно първенство. Превърна се в идол на много повече деца в световен мащаб. Бъдете сигурни. Вярвам, че точно тази негова уникалност и здравото земно притегляне под краката му позволяват да бъде това, което е - победител, лидер и голмайстор. И като истински такъв бе един от "лъвовете" на Йоахим Льов, които изядоха всичко, което излезе по пътя им, към четвъртата световна титла.

Да, беше само на гол да се превърне в съголмайстор на Мондиал 2014, който приз отиде при звездата на Колумбия и Монако Хамес Родригес с 6 попадения. Но както самият той заяви - "На кого му пука за този "ла*нян трофей", ние сме световни шампиони. Може да си го заврете отзад!". Това бяха думите му на въпрос от кoлумбийска журналистка дали съжалява за пропуснатия приз. Както вече споменах, има собствено виждате как да се държи, а вероятно някои помнят и интервюто му след мача с Англия (4:1) в ЮАР.

И е прав. За какво да му пука? В допълнение след Мондиал 2014 има 10 гола на две световни първенства. С два повече от легендата Марадона. И на само шест зад голмайстора на всички времена Мирослав Клозе. Головата машина от полски произход постигна този успех не само насред Бразилия, но и с попадение именно срещу "селесао" при погрома със 7:1 на полуфиналите. Клозе е №1 и статистиката води този факт. Колкото и да не им се искаше на бразилците, защото все пак Роналдо беше от друго измерение във времето, когато целият свят се наслаждаваше на невероятните му умения.

Но както всяка история, и тази остава за историята. Към днешна дата рекордът е застрашен именно от Томас Мюлер. Интересното е, че нападателят на Байерн върви по стъпките именно на Клозе. Голмайсторът от Мондиал 2010, също както футболиста на Лацио, има десет попадения след първите две световни първенства в кариерата си. Няма гаранция, че следващо ще последва, но хипотетично погледнато Мюлер има пред себе си отличната възможност, ако продължава с това темпо, да подобри върховото постижение.

Ако начинът, по който той се развива с всеки изминал сезон и здравето покриват гърба му, очаквайте от този "германски ботуш" да се превърне в златен.
СВЕТОСЛАВ КОСТАДИНОВ/БЛИЦ