Президентът на ФИФА Сеп Блатер бе оприличен на Дон Корлеоне от бившия президент на Футболната асоциация в Англия лорд Дейвид Трийзман, който не престава да обвинява Световната централа в корупция.

„ФИФА се държи като мафиотско семейството. Тя има дълга традиция на подкупи и корупция, която се основава на несъществуващи разследвания. Повечето от обвиняемите са освободени от разследване и продължават с мръсните си дела. Дон Корлеоне е действал по подобен начин и вероятно във ФИФА му се възхищават. Блатер се опитва да се подмаже преди изборите във връзка с борбата срещу расизма. Това е изборен трик. За да се промени културата на ФИФА трябва да се промени ръководството на тази организация", сподели Трийзман.

Преди три години англичанинът обвини членовете на ФИФА Рикардо Тейшейра, Николас Леос, Джак Уорнър и Ворави Макуди, че са взели подкуп за вота си при избирането на Русия за домакин на Мондиал 2018. Няколко месеца след това четиримата бяха оправдани по всички обвинения.

Преди Световното в Бразилия, което се открива днес в Сао Пауло, пък се появиха нови обвинения към ФИФА в корупция при избора на Катар за домакин на световното първенство през 2022 година.