САЩ и Португалия ще изиграят втория си мач от група „G” на световното първенство в Бразилия в амазонската джунгла на „Арена Амазония” в Манаус. Двубоят започва в 01:00 часа българско време тази нощ и ще бъде ръководен от аржентинска съдийска бригада, начело на която е главният рефер Нестор Питана.

Настроението в лагерите на двата тима преди срещата е на двата полюса. Португалците са с понижено самочувствие след тежката загуба от Германия (0:4) в първия им мач от групата. Поражението бе гарнирано и с червен картон на бранителя на Реал (Мадрид) Пепе, който ще пропусне двубоя с „янките”. Неговият съотборник в „кралския клуб” Фабио Коентрао пък отпадна от състава на Пауло Бенто и няма да може да играе за иберийците до края на турнира. Друг бранител Бруно Алвеш също е под въпрос за двубоя, а нападателят Уго Алмейда и вратарят Руи Патрисио също са контузени.

Американците са в отлично настроение след победата си срещу Гана (2:1) на старта. Този успех им дава много добри шансове за преодоляване на групата дори и при равенство с Португалия. Победа пък би класирала САЩ директно за осминафиналите на Мондиал 2014. Любопитното е, че при последния мач между двата тима през 2002 година на Световното в Южна Корея и Япония се случи точно това. Тогава те пак бяха в една група, като САЩ победи с 3:2 и се класира за осминафиналите. Тогава настоящият селекционер на Португалия Пауло Бенто влезе като резерва. Впоследствие португалците загубиха и третия си мач в групата от Южна Корея с 0:1 и не успяха да продължат напред.

Балансът от сблъсъците между съперниците е напълно изравнен – по две победи за всеки и едно равенство при голова разлика 5:5. С изключение на вече споменатия мач в корейския град Сувон, завършил с успех за американците, останалите четири срещи са контроли. Успехите на иберийците са пред собствена публика в Порто и Сетубал, а равенството е в Лисабон. Другият успех на американците е в Чикаго.

Единственият проблем пред германския селекционер на американците Юрген Клинсман ще бъде отсъствието на нападателя Джоузи Алтидор, който лекува контузия.

От изключително значение за Португалия е състоянието на голямата звезда Кристиано Роналдо, който има проблеми с лявото коляно след изморителния сезон с Реал (Мадрид). Болките продължават да го съпътстват на тренировките с националния тим в Бразилия и тренира с превръзка. В мача срещу Германия той докосна само веднъж топката в наказателното поле на съперника, а без съмнение очакванията от него са доста по-големи. Роналдо обаче е мотивиран да се раздаде на 100%, независимо от болките.

В Реал (Мадрид) са притеснени от огромната мотивация на звездата си и се надяват Роналдо да не получи по-сериозна контузия. От кралския клуб са помолили официално нападателят да не играе срещу Гана в последния мач, ако Португалия загуби от САЩ и загуби шансове за продължаване напред.

Точката също оставя Португалия в борбата за излизане от групата, но това означава, че Кристиано Роналдо и компания трябва да разгромят Гана в последния двубой и да се надяват на успех на САЩ над Германия, за да могат да изместят Бундестима от втората позиция с по-добра голова разлика. Към момента германците имат положителна голова разлика с +4 гола, а португалците са с пасив от 4 попадения.
 
____________.pngСАЩ - ПОРТУГАЛИЯ  
На 23 юни от 01:00 часа,
Пряко по БНТ 1 и БНТ HD
Вероятни състави 
САЩ: 
1.Тим Хауърд
23.Фабиан Джонсън
5.Мат Беслър
20.Джеф Камерън
7.Дамаркъс Бийзли
15.Кайл Бекерман
11.Алехандро Бедоя
13.Джърмейн Джоунс
4.Майкъл Брадли
8.Клинт Демпси
9.Арон Йохансон
Контузени: Джоузи Алтидор
Наказани: Няма
ПОРТУГАЛИЯ:
22. Бето
21. Жоао Перейра
14. Луиш Нето
2. Бруно Алвеш
19. Андре Алмейда
4. Мигел Велосо
8. Жоао Моутиньо
16. Рикардо Мейрелеш
7. Кристиано Роналдо
11. Едер
17. Нани
Контузени: Руи Патрисио, Фабио Коентрао, Уго Алмейда
Наказани: Пепе
2_070.jpg
Град: Манаус

Стадион
: "Арена Амазония"

Капацитет
: 42 374 места
2_12.jpgСъдия: Нестор Питана (Аржентина)

Помощници:
Ернан Майдана (Аржентина)
Хуан Белати (Аржентина)
Четвърти съдия: Валтер Лопес (Гватемала)

ДОСЕГАШНИ СРЕЩИ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ
20.09.1978, приятелска среща в Сетубал
Португалия - САЩ 1:0
07.10.1980, приятелска среща в Лисабон
Португалия - САЩ 1:1
19.12.1990, приятелска среща в Порто
Португалия - САЩ 1:0
03.06.1992, приятелска среща в Чикаго
САЩ - Португалия 1:0
05.06.2002, световно първенство в Южна Корея и Япония, групова фаза, в Сувон
САЩ - Португалия 3:2
БАЛАНС: 5 срещи, 2 победи за САЩ, 1 равенство, 2 успеха за Португалия, голова разлика: 5:5

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

* САЩ спечели последните си два мача срещу португалците

* При последния успех на американците срещу този съперник с 3:2 в груповата фаза на Мондиал 2002 имаше два автогола, нещо невиждано до този момент на световните първенства

* Юрген Клинсман е побеждавал Португалия с 3:1 като треньор на Германия в мача за третото място на Мондиал 2006

* В последните си 24 мача на световни финали САЩ има само две сухи мрежи

* ”Янките” са вкарвали гол във всеки от последните си осем мача и в седем срещи на световни първенства. Ако пак се разпишат, ще изравнят рекорда си от участията на световни първенства от 1930 до 1990 година

* Загубата на Португалия от Германия (0:4) е най-тежката за тима на световни първенства. Това е първият мач, в който иберийците инкасират 4 гола на световно първенство

* Португалия има само една победа в последните си осем мача на световни финали – 7:0 срещу Северна Корея през 2010 година в ЮАР

* Кристиано Роналдо има 2 гола на световни финали, дошли дошли след 55 удара към вратата