Фаворизираният тим на Белгия успя да обърне Алжир с 2:1 в първия и за двата тима мач от група "H" на световното първенство в Бразилия. Двубоят се игра на стадион "Минейрао" в Бело Оризонте, а голът на Алжир бе първи за тима от 28 години насам на финали на световно първенство. "Пустинните лисици" не се бяха разписвали от 1986 година насам, когато Джамел Зидан вкара в мрежата на Северна Ирландия в 59-ата минута при равенството 1:1.

Със страхотни изяви днес се отличи започналият като титуляр на вратата на Алжир Райс Мболи, който е единственият представител на родната "А" група на Мондиал 2014. Неговите съотборници започнаха по-активно и успяха да шокират съперника в 25-ата минута с гол на Софиан Фегули от дузпа, отсъдена за нарушение срещу него на Ян Вертонген. До края на полувремето белгийците опитаха да отвърнат, но Райс Мболи отрази опасни удари на Аксел Витсел.

След почивката "червените дяволи" натиснаха и стигнаха до изравняване в 70-ата минута, когато Кевин Де Бруйне центрира перфектно, а влезлият като резерва пет минути по-рано Маруан Фелайни се разписа с глава за 1:1. Десет минути по-късно след скоростна контраатака друга резерва на белгийците Дрис Мертенс бе изведен от Еден Азар и разстреля Мболи за 2:1. Вратарят на ЦСКА предотврати още по-голяма загуба на Алжир, след като до края на мача се намеси решително след страхотен удар с глава на Фелайни. 

ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ
Белгия (4-2-3-1): Селекционерът Марк Вилмотс заложи на офанзивна схема на игра, въпреки че на върха на атаката бе само Ромелу Лукаку, който разочарова с изявите си и бе сменен след почивката от Ориги. В предни позиции активно действаха още Насер Шадли, Кевин де Бруйне и Еден Азар, а зад тях като дефанзивни халфове се изявяваха Муса Дембеле и Аксел Витсел. Отбраната на „червените дяволи” се ръководеше от Венсан Компани, подпомаган в центъра на защитата от Даниел ван Буйтен, а бекове бяха Тоби Алдервейрелд и Ян Вертонген.

Алжир (4-3-3): Схемата на босненския селекционер Вахид Халилходжич бе още по-офанзивна от тази на колегата му, като той заложи на трима в атака – Судани в центъра и Махрез и Фегули по крилата. В халфовата линия действаха Мостафа, Тайдер и Бенталеб, а защитата се ръководеше от Бугера и Меджани, подпомагани от Гулам и Халиш. Титуляр на вратата бе Райс Мболи – единственият представител на българската „А” група на Световното в Бразилия.

КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
Голът на влезлият като резерва Маруан Фелайни с глава в 70-ата минута за 1:1. Това попадение вдъхнови съотборниците му за пълен обрат и той стана факт след гола на друга резерва Дрис Мертенс десет минути по-късно.

СЪДИЯТА
Мексиканецът Марко Родригес се справи безупречно със срещата. Показа заслужен жълт картон на Ян Вертонген за нарушението при дузпата, която бе отсъдена в 23-ата минута и бе категорична и безпорна. До края на мача съдията нямаше кой знае каква работа и не допусна фрапантни грешки, които да повлияят на крайния изход.

ПОДРОБЕН РЕПОРТАЖ НА МАЧА ПО МИНУТИ - ТУК
ПОДРОБНА СТАТИСТИКА И КЛАСИРАНЕ НА ГРУПА "H" - ТУК
2:1
0:1 Софиан Фегули (25-д.), 1:1 Маруан Фелайни (70), 2:1 Дрис Мертенс (80)
Състави
БЕЛГИЯ:
1.Тибо Куртоа
4.Венсан Компани
15.Даниел ван Буйтен
5.Ян Вертонген
2.Тоби Алдервейрелд
19.Муса Дембеле
(65 - 8.Маруан Фелайни)
6.Аксел Витсел
10.Еден Азар
22.Насер Шадли
(46 - 14.Дрис Мертенс)
7.Кевин де Бруйне
9.Ромелу Лукаку
(58 - 17.Дивок Ориджи)                                         
АЛЖИР:
23.Райс Мболи
2.Маджид Бугера
5.Рафик Халиш
3.Фаузи Гулам
12.Карл Меджани
(84 - 9.Набил Гилас)
22.Мехди Мостафа
10.Софиан Фегули
19.Сафир Тайдер
21.Набил Бенталеб
15.Ел Араби Судани
(66 - 13.Ислам Слимани)
21.Риад Махрез
(72 - 8.Мехди Ласен)

Жълт картон: Ян Вертонген Жълт картон: Набил Бенталеб
2_065.jpg
Град:
Бело Оризонте
Стадион
„Минейрао“
Капацитет:

62 254 места
2_10.jpgСъдия:
Марко Родригес (Мексико)
Асистенти:
Марвин Торентера (Мек) и Маркос Кинтеро (Мек)
Четвърти съдия:
Алиреза Фегани (Иран)



0.9belg1.jpg
0.9belg2.jpg

ВИТРИНА НА МАЧА
2 Голове 1
16 Удари 3
10 Точни удари 1
6 Неточни удари 2
7 Корнери 2
3 Засади 0
20 Нарушения  18
1 Жълти картони 1
0 Червени картони  0
 65% Притежание на топката 35%