След като намери място два пъти поред в златните страници на футбола, ставайки европейски и световен шампион, тази нощ Испания попадна и в черните хроники. „Ла Фурия“ допусна втората си най-унизителна загуба на Мондиал, губейки катастрофално от Холандия с 1:5.

Любопитното е, че първата е отново на бразилска земя – през 1950 година, когато Бразилия е отново домакин. На 13 юли „селесао“ попилява с 6:1 испанците на стадион „Маракана“ в двубой от финалната група на турнира. Резултатът преди 64 години се движи така: 1:0 Адемир (15), 2:0 Жаир (21), 3:0 Чико (31), 4:0 Чико (55), 5:0 Адемир (57), 6:0 Зизиньо (67), 6:1 Силвестре Игоа (71).

Разликата е, че преди повече от половин век Испания не е футболна сила, а днес е европейски и все световен шампион.
 
"Червените фурии" влязоха в черната история и с друго. Това е първият настоящ световен шампион, който започва по-толкова ужасяващ начин защитата на титлата си. Нито един първенец досега не е стартирал с убийствена загуба с 1:5.
В крайна сметка прочутата тактика „Тики-така“ се превърна в… мамата си трака. 

Знаете ли какво предстои оттук насетне за Испания. Както е тръгнало, тимът ще е втори в групата си. Което означава мач на осминафинала с победителя от група "А". А това е... домакинът Бразилия...