Срамната загуба на Бразилия с 1:7 от Германия на полуфинала на Мондиал 2014 заличи една от най-големите футболни трагедии в историята на „селесао“. „Златистите“ започнаха настоящото световно първенство с мечтата за шеста титла, но бяха сгазени от „бундестима“ на крачка от финала.
 
Това поражение не само припомни, но е и на път да заличи драмата от последния мач на Мондиал'50. Тогава Бразилия се нуждае само от равен срещу Уругвай в последния двубой от финалната група, за да спечели световната купа за първи път в историята си.
 
На 16 юли 1950 г. на стадион „Маракана“ Фриаса дава аванс на Бразилия срещу урусите в 47-ата минута. Хуан Алберто Скиафино изравнява в 66-ата. Дори и този резултат устройва „селесао“.
 
Вестниците в страната вече са готови със заглавните си страници за първата титла на Бразилия. Те обаче трябва бързо да променят намеренията си, тъй като в 79-ата минута Алсидес Гиджа бележи победен гол и донася на Уругвай втората световна титла в историята му.
 
Мачът завършва с пълна тишина по трибуните. Мнозина фенове не успяват да преживеят провала и посягат на живота си. Години след срещата Гиджа разказва: „Само трима души се успявали да смълчат „Маракана“ - папата, Франк Синатра и аз“.
 
ВИДЕО ОТ МАЧА ПРЕЗ 1950 ГОДИНА