Кралят вече не е измежду живите. Умря! При това по изключително болезнен начин. След като бе разстрелян пет пъти от Холандия (1:5) на старта на участието си на Мондиал 2014, световният шампион Испания получи един допълнителен и един контролен изстрел, за да може краят да е сигурен. "Престъпникът" бе Чили - 2:0.

Дали липсата на "тики-така" или новият стил, който Висенте дел Боске се опита да наложи, са причината за отпадането от финалите в Бразилия - всеки може сам да прецени. Най-вече самият Дел Боксе, който ще трябва да дава и обяснения. Разбираемо.

Но всички сме наясно, че всяко начало има и свой край. Испания успя да защити титлата си от Евро 2008, но "летящи холандци", изпълнени с желание за реванш, и "люто чили" показаха на световния шампион от Мондиал 2010 обратния път към Стария континент.

Все пак испанците имат и надежда. Става дума за тази на феновете. И може би не за победа, а за поне равенство. Последният мач е срещу Австралия. "Кенгурата" показаха, че могат да "скачат" и "ритат". Не само срещу Чили, но и вчера срещу Холандия (2:3). Затова спокойно може да се очаква островитяните да стигнат и до успех, ако в представянето на двата отбора на 23 юни от 19 часа в Куритиба не последва промяна.

Колкото и грубо може да прозвучи, то само след няколко дни Австралия може да извърши гавра. За жалост на тези невероятни футболисти, които заслужиха да се борят за първия европейски отбор, станал световен шампион на първенство в Южна Америка. Ръкавицата е хвърлена, остава да гледаме и да се наслаждаваме на този безспорно интересен шампионат на планетата.
СВЕТОСЛАВ КОСТАДИНОВ/БЛИЦ

А ето отново и обещаното видео с головете на Чили за тези, които са пропуснали по една или друга причина двубоя. Както и за тези, които искат да си ги припомнят: