Участникът на Мондиал 2014 Гана беше замесен в черно тото при разследване на британския вестник „Телеграф“. В същото време футболната федерация поиска от местните власти да разследва двама души, които поискали да купят правата за контролни мачове на „черните звезди“. Според „Телеграф“ именно тези срещи са щели да бъдат използвани за манипулиране на резултатите и черно тото.
 
Според разследването футболният агент Кристофър Форсайт и Обед Нкетиа обещали да организират контролни мачове на Гана, ако купят правата за тях срещу 130 000 евро. Те обявили, че могат да уредят съдиите за въпросните срещи и дори представили журналист под прикритие на президента на ганайската федерация Квени Нянтаки.
 
„Преди месец Форсайт и Нкетиа излязоха с предложение на президента на федерацията Квеси Нянтаки да купят правата на контролни мачове на Гана от името на фирма, на която били представители в Англия“, обявиха от футболната централа на Гана.
 
„Двамата поискаха от Нянтаки да проведе разговор с техния началник по „Скайп“. От тях е поискано да оставят офертата си за разглеждане, което те са направили. Предложението е било предоставено на правната комисия към федерацията, която трябва да се произнесе.“
 
„Медиите сега разпространяват договор, в който има клауза, че компанията, купуваща правата за мачовете, ще наеме и съдиите за тези срещи. Ганайската футболна федерация обаче не е подписвала такъв контракт. Такава корупционна оферта не е предлагана на Федерацията. Освен това чакаме отговора на нашата правна комисия.“
 
„Подали сме сигнал до полицията срещу господата Кристофър Форсайт и Обед Нкетиа. Властите трябва да разследват защо двамата са направили подобни изявления пред медиите и защо са търсели начини да влияят на резултатите от мачовете на националния отбор“, твърди изявлението на Футболната федерация на Гана.