Британският пилот на Макларън Дженсън Бътън спечели след невероятна драма буквално в последната обиколка Гран при на Канада, прекъснато за повече от 3 часа заради проливен дъжд, който наводни пистата „Жил Вилньов”. Надпреварата без съмнение ще се бъде запомнена като една от най-драматичните в последните години.

Световният шампион Себастиан Фетел с Ред Бул беше лидер в началото на последната обиколка, но допусна грешка в един от последните завои преди финала, излезе от пистата и практически подари победата на преследващия го Дженсън Бътън. Все пак Фетел успя да завърши на второ място, а съотборникът му Марк Уебър изпревари в битката за третата позиция също в края седемкратния световен шампион Михаел Шумахер и направи на пух и прах надеждите на германеца за качване на подиума. Пети завърши руснакът Виталий Петров с Рено, а шести след фотофиниш остана Фелипе Маса с Ферари. Бразилецът мина в последните метри Камуи Кобаяши от тима на Заубер.

Победата на Бътън е направо историческа, след като той изтърпя наказание с преминаване през бокса за превишена скорост по време на кола за сигурност на пистата, а освен влезе и допълнително в бокса, за да смени спукана гума. Това прати британеца по средата на дистанцията чак до 12-то място. Бътън имаше и сблъсъци със своя съотборник Люис Хамилтън и с Фернандо Алонсо от Ферари, като и двамата отпаднаха. Заради тези инциденти Бътън ще бъде разследван и има вероятност победата да му бъде отнета.

112_1.jpg

Състезанието започна в 20:00 часа зад кола за сигурност, след като на пистата имаше проливен дъжд. След оттеглянето на колата за сигурност Фернандо Алонсо се опита да изпревари Себастиан Фетел, но не успя. Малко след това Марк Уебър изгуби доста позиции след лек сблъсък с Люис Хамилтън. След още няколко обиколки пък агресивното каране на Хамилтън доведе до отпадането му след контакт със съотборника му Дженсън Бътън, който бе наказан с преминаване през бокса за превишена скорост, докато колата за сигурност е на пистата.

В 25-ата обиколка заради проливен дъжд на пистата „Жил Вилньов” и намалена видимост се развяха червени флагове и надпреварата бе прекратена, след като Бернд Мейлендер изкара за трети път колата за сигурност и кара в продължение на няколко обиколки пред колоната.

След близо 3 часа прекъсване и спирането на пороя състезанието бе подновено отново с кола за сигурност, която остана на пистата до 35-ата обиколка, когато дъждът окончателно спря. Фетел водеше уверено, но след него вреше и кипеше, тъй като японецът Камуи Кобаяши не отстъпваше втората си позиция на преследващия го Фернандо Алонсо с Ферари. Все пак малко по-късно испанецът изпревари Кобаяши.

След още няколко обиколки се стигна до сблъсък между Алонсо и Бътън, който спука гума и влезе в бокса да я смени. Алонсо пък отпадна от надпреварата. В 40-та обиколка състезанието отново бе рестартирано, след като колата за сигурност се прибра. Фетел пак необеспокояван си водеше колоната, а битката се водеше за местата зад него. В 47-ата минута колата за сигурност отново се появи на пистата заради излитането от трасето на Ник Хайдфелд.

111.jpg

Девет обиколки преди края седемкратният световен шампион Михаел Шумахер излезе на второ място, а зад него бяха Марк Уебър, Дженсън Бътън и Камуи Кобаяши. Гумите на Бътън бяха в най-добро състояние и той прогресира от тази групичка, след като се движеше с доста по-висока скорост. Първо Шумахер бе задминат от Марк Уебър, но австралиецът бе минал напряко през шикан и върна позицията на германеца. Това обаче разколеба Уебър и малко по-късно той бе задминат от Бътън, който впоследствие изпревари и Шумахер, за да се придивижи до втора позиция. Постепенно британецът започна да съкръщава и преднината на Фетел, застигайки го в последните обиколки.

В последната обиколка Фетел стъпи широко със сухите гуми в мократа част на пистата, извън идеалната линия и излезе за миг от трасето, което позволи на Бътън да го задмине и да финишира първи. Така британецът записа първия си успех за този сезон.

Въпреки че завърши втори Фетел остана убедителен лидер във временното класиране при пилотите с актив от 161 точки, следван от Дженсън Бътън със 101 и Марк Уебър с 94.

При конструкторите Ред Бул води с 255 точки пред Макларън Мерцедес със 186 и Ферари със 101. /БЛИЦ

ГРАН ПРИ НА КАНАДА

Пилот - Отбор - Време
1. Дженсън Бътън - Макларън 1час 23:50.995
2. Себастиян Фетел -Ред Бул + 2.709
3. Марк Уебър - Ред Бул + 13.828
4. Михаел Шумахер - Мерцедес + 14.219
5. Витали Петров - Рено + 20.395
6. Фелипе Маса - Ферари + 33.225
7. Камуи Кобаяши - Заубер + 33.270
8. Хайме Алгерсуари - Торо Росо + 35.964
9. Рубенс Баричело - Уилямс + 45.100
10. Себастиян Буеми - Торо Росо + 47.000
11. Нико Росберг - Мерцедес + 50.400
12. Педро де ла Роса - Заубер + 1:03.600
13. Витантонио Лиуци - Испания Рейсинг + 1 об.
14. Нараин Картикян - Испания Рейсинг + 1 об.
15. Жером Д'Амброзио - Върджин + 1 об.
16. Тимо Глок - Върджин + 1 об.
17. Ярно Трули - Лотус + 1 об.
18. Пол ди Реста - Форс Индия + 3 об.

Най-бърза обиколка – Бътън, 1:16.956

Отпаднали:
Пастор Малдонадо - Уилямс 62 об.
Ник Хайдфелд - Рено 57 об.
Адриан Сутил - Форс Индия 50 об.
Фернандо Алонсо - Ферари 44 об.
Хейки Ковалайнен - Лотус 36 об.
Люис Хамилтън - Макларън 8 об.