Черно море отпътува за София, където утре (15 септември) от 20 часа ще се изправи срещу ЦСКА в мач от 8 кръг на Първа лига. Двубоят ще бъде ръководен от Стефан Апостолов. „Моряците“ ще опитат да запишат първата си победа на стадион „Българска армия“ от 15 години, пише клубният сайт на варненци.

Треньорът на Черно море Илиан Илиев няма да може да разчита на един от основните си футболисти – Патрик Андраде. Халфът от Кабо Верде е с контузия в коляното и през седмицата тренира по индивидуална програма. Десният краен бранител Стефан Станчев пък се завръща в групата, след като дълго време се възстановява от контузия. Аут за двубоя е младежкият национал Мартин Костадинов, както и вратарят Георги Китанов.

СТАТИСТИКА
Черно море и ЦСКА са изиграли общо 109 мача в елита от създаването на “А” група/Първа лига. “Моряците” имат записани 13 победи, 70 загуби и 26 равенства срещу този съперник, а головата разлика е 71:202. В София “зелено-белите” имат два две победи и 43 загуби, а равенствата са 10 с голова разлика 37:139. Последният успех на “моряците” срещу ЦСКА е от 2013 година, когато във Варна Черно море стига до пълен обрат след голове на Симеон Райков и Бакари. Попадението за “Армейците” реализира Емил Гъргоров.

На 3 октомври 1964 година Черно море за първи път побеждава ЦСКА в София – с 2:1. Пред 25 000 зрители на „Армията” Симеон Николов извежда гостите напред с два бързи гола в 51-вата и 62-рата минути, а Иван Колев успява само да направи загубата по-почетна с попадение в 72-рата минута. Варненци завършват с 10 души, тъй като в 87-ата минута е изгонен Трендафил Василев. Любопитно е, че на терена са шестима братя. Двама от тях са съперници – Иван Василев е десен бек в ЦСКА, а Трендафил Василев играе на същия пост в Черно море. Титуляри за гостите са също Георги Димитров и Никола Димитров, а за домакините – Иван Колев и Тодор Колев.

Последната победа над ЦСКА в София е от 2003 година. На 12 април, 39 години след първия успех в столицата, “моряците” отново печелят. Варненци, водени от Вили Вуцов, излизат срещу лидера в класирането и фаворит за титлата, месец след смъртта на своя президент Илия Павлов. „Моряците” печелят с 2:1. Емил Гъргоров дава аванс на ЦСКА в 29-ата минута от дузпа, но в края на първото полувреме Светослав Петров си вкарва автогол. Четвърт час преди края Георги Илиев носи победата за Черно море.

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019