Привличането на Серджиу Буш в Левски със сигурност буди смесени чувства в по-голямата част от феновете на "сините". Причината - визитката на румънеца, в която се набива на очи наличието на един отбор - този на ЦСКА. Както е известно, 24-годишният румънец е бивш играч на големия съперник на 26-кратните шампиони. Той носи екипа на "червените" през първата половина на сезон 2013/14, като вкара 10 гола в 19 мача. Интересно е, че две от попаденията му бяха именно във вратата на настоящия му тим.

И докато представянето на Буш във вечните дербита са част от задълженията му на професионален футболист, едно негово действие ще тегне дълго върху него, докато носи екипа на Левски. Голяма грешка в миналото, както сам призна преди време играчът, е емоционалното му сбогуване с феновете на ЦСКА преди години, когато бе продаден на Шефийлд Уензди. Тогава нападателят на изпроводяк публикува снимка, а един от таговете гласеше "к*р за Левски".

Последваха гневни реакции в "синята" общественост, а председателят на Тръст "Синя България" Васил Колев дори се закани да изпрати оплакване до Футболната асоциация на Англия заради случая. 

"Да, признавам, че направих грешка. Никога не съм знаел, че Левски е националният герой на България. Казах лоша дума, без да съзнавам значението й. Просто повторих нещо, което бях чувал хиляди пъти от феновете. Но чак сега се замислих, че никога не съм знаел неговото значение. Не съм искал да обидя никого."

"Аз съм футболист и уважавам всеки клуб, всеки съперник. Уважавам Левски като отбор. Мислех, че пиша нещо, което е хубаво за феновете ни. Но без да знам, че е лошо послание към съперника. Това беше груба моя грешка. Отново се извинявам най-искрено", оправда се тогава Буш.

Със сигурност на феновете на Левски ще им е необходимо време, за да простят наистина на 24-годишния футболист. А най-бързия начин това да стане е, той поне да повтори представянето си от сезон 2013/14, когато блестеше с екипа на ЦСКА.

Всъщност, ето какво направи Серджиу Буш, докато се подвизаваше на Борисовата градина...

На 7 юли 2014 година ЦСКА представи 21-годишния тогава Серджиу Буш. Румънецът акостира на "Българска армия" с договор за 2 години, а според информациите заплатата му е възлизала на 15 хил. лева.

20 дни по-късно нападателят се превръша любимец на феновете на "червените". Той вкарва първия си гол за новия си тим във вечното дерби с Левски (2:0).  Буш започва мача от първата минута. През първото полувреме румънецът на няколко пъти пробва шутове от далечно разстояние, които обаче не попадат в целта. В началото на второто полувреме Антон Карачанаков извежда ЦСКА напред в резулата след изпълнение на пряк свободен удар. Десет минути след подновяването на играта Буш засича с глава центриране на Карата и праща неспасяемо топката във вратата на Стефано Кунчев, с което подпечатва петата поредна победа на ЦСКА над Левски.

Следват десет мача, в които румънският голаджия забива 6 гола. Той пропуска да се разпише единствено във вратите на Лудогорец, Черно море и Ботев.

На 25 октомври е второто участие на Буш голямото дерби на България. Срещата на "Васил Левски" се играе при обилен снеговалеж. Левски се опитва да притисне ЦСКА в неговата половина, но съперникът се защитава умело и разчита на контраатаки. В 23-ата минута "червените" повеждат, след като удар на Буш е избит от Пламен Илиев, но топката попада в Тони Силва, който я праща във вратата. Малко преди края на второто полувреме румънецът вкара втория си гол срещу Левски. Той оползотворява пас на Венцислав Василев и търкулва топката покрай "синия" страж. През второто полувреме Борис Галчев оформя крайното 3:0 срещу Левски. Борбеният полузащитник се разписва след асистенция на... Серджиу Буш.

След мача румънецът, превъзбуден от победата, отсича: "Да вкараш два на Левски - безценно".

Две седмици по-късно ЦСКА бие с 4:2 като гост Хасково. Буш вкарва два гола, които се оказват и последните му за "армейците". В оставащите 4 мача до края на полусезона той не съумява да се разпише. Въпреки това обаче е на върха в голмайсторската класация за първия полусезон в "А" ПФГ с 10 гола. В края на януари подписва с Шефилд Уензди.

"ЦСКА е голямо семейство и съм много горд и щастлив, че имах възможността да съм част от него. За мен бе чест да играя на „Българска армия". Само ЦСКА!", пише Буш в социалната мрежа след трансфера си.

Това е Серджиу Буш от ЦСКА! Вкарваше, подаваше и играеше със сърце за отбора си. Дали ще видим Серджиу Буш от Левски в същата роля? Предстои да разберем... 
СВЕТЛИН ТОНЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Всички мачове на Буш за ЦСКА в "А" ПФГ:

Литекс - ЦСКА - 0:1 не вкарва
ЦСКА - Левски 2:0 - 1 гол (85-а минута)
Славия - ЦСКА 2:2 - 1 гол  (9-а минута)
ЦСКА - Хасково 4:0 - 1 гол (90+2-а минута))
Лудогорец - ЦСКА 2:0 - не вкарва
ЦСКА - Марек - 5:0 - 1 гол (16-а миунта)
Локо (Пловдив) - ЦСКА 0:3 - 1 гол (70-а минута)
 ЦСКА - Черно море 1:1 не вкарва
ЦСКА - Локо (София) 3:0 - 1 гол (57-а минута)
Берое - ЦСКА 1:2 - 1 гол (80-а минута)
ЦСКА - Ботев 1:0 не вкарва
 ЦСКА - Литекс 2:0 не вкарва
Левски - ЦСКА 0:3 - 1 гол (45+2-а минута)
ЦСКА - Славия 0:0
ЦСКА - Хасково 4:2 - 2 гола (21-а и 57-а минути)
ЦСКА - Лудогорец 1:1 не вкарва
Марек - ЦСКА 0:0 не вкарва
ЦСКА - Локо (Пд) 2:0 не вкарва
ЦСКА - Черно море 3:1 не вкарва