Методи Деянов е незабравимо име за всички, които обичат ЦСКА! Любимец на армейската публика с над 190 мача с фланелката на отбора и 36 гола. За техниката на „червената“ десетка се носят легенди. Нестандартен, креативен и с великолепен поглед над играта.

Днес брилянтният халф от близкото минало пази прекрасни спомени за страхотните мигове с екипа на ЦСКА и е готов да предаде на младите страстта, с която защитаваше армейската емблема. Отдаденост и трудолюбие, благодарение на които печели два златни медала от турнира за Купата на България и веднъж триумфира в „А“ група с „червените“. Влиза мъжки и в куп европейски битки с ЦСКА, сред които впечатляващата победа с 3:0 над украинския Шахтьор (Донецк) у дома в турнира за Купата на УЕФА през 2001 година. При незабравимия успех на „Армията“ полузащитникът е в основата и на трите гола за тима си, като веднъж нацелва и горната греда в същински свой рецитал на терена.

Травмите карат магическия халф да прекрати кариерата си сравнително рано, след което посвещава живота си на това да учи младите как да бъдат добри футболисти и добри хора. Съвсем скоро Методи Деянов прие предизвикателството да застане начело на детско-юношеската школа на ЦСКА 1948 и да работи усилено за възпитаването и изграждането на младите български таланти, които да прогресират в третия, втория и първия отбор на клуба.

Деянов даде ексклузивно интервю за официалния сайт на клуба. Вижте какво заяви в него легендата:

- Г-н Деянов, четири букви – ЦСКА! Чувствате ли се вече у дома?
- Основната причина да се присъединя към клуба е наличието на толкова армейски легенди! В отбора има много професионализъм и организация от високо ниво. Това ме привлече. Условията за работа са прекрасни. Винаги съм обичал футбола и по-конкретно детско-юношеския. Всичко това повлия на решението ми и сега съм щастлив да защитавам честта на ЦСКА. Аз и колегите ми неслучайно сме в този отбор. Виждаме голяма доза заряд и ентусиазъм. Този клуб беше започнат от феновете, а именно те са тези, които имат значение. Похвално е, че този тим предпочете чистата борба за любовта! Премина през куп трудности и се изкачи от четвъртото ниво на футбола ни, за да бъде тук, където е днес! ЦСКА играе честно и най-важното - залага на българи! Това много ми хареса! Печелим, губим – взимаме си поуките и продължаваме да търсим таланта!

- Съвпадат ли вашите амбиции и тези на клуба?
- В последните дни имах среща с главния скаут на ДЮШ на ЦСКА - Спас Джевизов, както и с административния директор на Академията – Стефан Сотиров. И двамата са отлични специалисти. Споделиха ми подробности за работата в клуба. Мисля си, че гладко ще тече работният процес по изграждане на млади футболисти.

- Начело на първия отбор на ЦСКА застана легенда като Любослав Пенев? Доколко важно е, че толкова голяма фигура за родния футбол пое тима? Ще държите ли на комуникацията с него?
- Разбира се. Той е изключителен професионалист, с когото съм имал удоволствието да работя. Хора като него могат рядко да се намерят в България. Футболните фигури от този ранг в страната ни се броят на пръстите на едната ръка. Главната цел на школата ни е да работи за футболисти, които един ден да подсилят първия отбор. Като утвърдени имена, които нямат нужда от представяне пред „червената“ публика, всеки от нас тук в клуба е голям характер! Разговорите ни може да преминават понякога в по-висок, разпален тон, но в крайна сметка ще знаем, че има какво да ни обедини – нашият отбор! В името на ЦСКА всяко различие и несъгласие изглежда дребно. Затова сме тук днес. Заедно. И знаем, че истинските фенове ще бъдат до нас по пътя.

- Старши треньори на втория и на третия отбор са Валентин Илиев и Даниел Моралес. Познавате ли се добре? Смятате ли, че ще намерите общ език именно по темата за прехода на младите футболисти в мъжкия футбол?
- Да, точно там е преломният момент. Точно тази възраст, в която трябва да се работи повече и юношите да дават повече от себе си, за да могат да преминат тази граница от детски футбол към младежки и мъжки след това. Ще работим в добра комуникация, за да можем да захранваме третия, втория и първия отбор. Познавам се чудесно и с двамата. Много добри специалисти са. Мисля, че са точните хора, готови за работа с млади състезатели.

- Спортен директор на клуба е Радослав Здравков – още едно легендарно име за ЦСКА. Смятате ли, че той ще успее да координира добре връзката между всички вас?
- Сигурен съм. Г-н Здравков определено разбира от работата си. Всички тези хора са големи професионалисти и най-важното легенди на ЦСКА! Обединени сме от обща кауза и идея!

- Какво Ви сподели Спас Джевизов при срещата ви? С какви впечатления останахте от заряда, с който той върши задълженията си в клуба?
- Както знаете, бате Спас цял живот е отдаден от все сърце на децата и на детско-юношеския футбол. С огромна любов го прави! Той изключително много обича децата и е посветен изцяло на работата си. Мисля, че в екип с него и със Стефан Сотиров, който също е много голям Армеец, ще успеем да постигнем всички поставени цели. Първо да вдигнем отборите си заедно в името на ЦСКА! После ще идват и моментите, в които ще вдигаме купите!

- Събрахте се доста големи и познати имена в клуба. Със сигурност това ви радва! Усещате ли армейския дух при наличието на толкова легенди на ЦСКА? Дух, който вярвам, че ще се стараете да възпитате и у децата?
- Сред тези легенди няма как да не го усещам! Сред такива хора няма как да не го чувстваш това велико чувство! ЦСКА е любов. Където и да сме били по света, винаги сме носили с нас този армейски дух. ЦСКА е вкъщи. Днес всички сме у дома и заедно се опитваме да възродим великия ни клуб! Това е пътят! Именно хора, доказали се като верни на ЦСКА и верни на българския футбол - с шеметни визитки зад гърба си, да ръководят клуба! Това е доста голяма крачка за развитието на отбора. Факт е, че тези хора са тук заедно, чувстват се добре и са уважавани, обичани и сплотени. Това е безценно! Това отговоря перфектно на въпроса! Изгражда се колектив, който може да изведе ЦСКА до големи успехи!

- Какви са целите Ви като директор на ДЮШ на ЦСКА?
- Изграждане, обучение и възпитание на млади футболисти. В последните години малко се промениха възгледите на подрастващите. Най-главното е да ги караме да се чувстват цесекари – с амбиции, с възпитание, с дисциплина, за да могат да се оформят като личности и да вървят нагоре. Преди всичко трябва да бъдат добри хора. Това е моето мото. Тези деца и юноши трябва да са добри хора, за да може да станат добри футболисти.

- Връщам Ви към вашите славни мигове с червената фланелка. Можете ли да отличите някои от тях? Някои мачове, които никога няма да забравите?
- От първия ми до последния ми мач с червената фланелка! Няма как да се забрави този период от 10 години! Всеки един мач – всяко поражение или победа, всичко съм изживявал. Бил съм щастлив, че съм част от този велик клуб. Незабравима е подкрепата на публиката и обичта към мен! С това помня всеки един голям мач! ЦСКА не е просто фирма, която си сменя собственика. Не е само емблема, червеният цвят, нито стадион „Българска армия“ като съоръжение. ЦСКА е в сърцето – минало, настояще и бъдеще!

- Тогава аз ще се опитам да отлича. Представихме Ви с един мач у дома срещу Шахтьор (Донецк) от началото на този век в турнира за Купата на УЕФА. Със сигурност си го спомняте много добре. Вие участвате и в трите гола в този двубой. С какви спомени се връщате към него?
- Да, да, това беше велик мач! Велик! Спомням си атмосферата на стадиона. Тя не излиза от съзнанието ми. Спомням си колко добре играхме, какъв колектив имахме и колко хубав резултат постигнахме. Много силен мач направихме! В този период играехме заедно с Любослав Пенев в ЦСКА. Днес отново сме рамо до рамо. Интересно нещо е съдбата...

- Разказвате ли на децата за тези мачове? Има ли любопитни сред тях, които Ви питат?
- Поколението сега е доста по-младо. По-скоро бащите им се интересуват повече. В напреднала възраст сме вече. Наричат ни легенди. Като те сложат в тази графа, малко звучи все едно си изпята песен. Всичко това е в кръга на шегата. Истината обаче е, че хората, които днес са в нашия клуб, са дали живота си за ЦСКА. Децата няма как да помнят тези мачове, но пък със сигурност има какво да научат от тях.

- Имате поглед както върху детско-юношеските първенства, така и върху професионалния футбол в страната. Мислите ли, че има светлина в тунела и можем ли да покачваме нивото на представяне на младите български футболисти?
- Точно ние сме хората, които можем да помогнем за това развитие на футбола. Със съвети, със знания. Да възпитаме у младите български играчи много качества, които трябва да показват на терена, за да израстват. Има много таланти в България. Видях го по време на работата си през последните години. Имаме страхотни деца и трябва да си ги развиваме! Но не можем да им кажем: „Обичайте футбола!“. Всяко едно дете трябва да си го има в сърцето. Ако го няма, то просто не е за този спорт. Любовта към футбола е основата, над която да се надгради и това дете да се развие. Ние само му помагаме и го съветваме. Когато то носи любовта, само ще се старае да се изкачва нагоре и нагоре! Мисля, че и българските треньори са добри специалисти. В нашия клуб тук работят доста кадърни момчета, в чиито сили вярвам. Време е да радваме все повече феновете с качествени млади български футболисти!