ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

За левскарите любимата цифра е 7 – знаем защо. За цесекарите е 8. И не само заради Стоичков. Ето защо.

ЦСКА е основан в година, завършваща на 8.

Първият мач на ЦСКА в Европа приключва 8:1. Игран е на 21 октомври 1956 година, когато в битка за КЕШ е посечен румънският гранд Динамо (Букурещ). Осмият гол е отбелязан от №8 Георги Димитров-Червения – истинска „армейска“ легенда.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

През 1965 година Никола Цанев вкарва най-зрелищния гол за ЦСКА срещу Левски в цялата история на вечните дербита. Бате Кольо финтира по два пъти цялата защита на Левски барабар с вратаря Бисер Михайлов. Ако тогава е имало техника като днес, голът щеше да бъде повтарян по осем пъти на ден. Познайте кога е игран въпросният финал за Купата на Съветската армия. На 8 септември. Познайте с кой номер на гърба Цанев сам поваля половината отбор в синьо с блестящите си финтове – 8. Познайте и колко пъти докосва топката гениалният техничар, преди да я забоде в мрежата  - 8.

На 24 ноември 1965 година ЦСКА бие Борусия (Дортмунд) с 4:2 в осминафинал за КНК. Успехът си е успех, въпреки че германците продължават напред. Дортмунд е машина по това време, а през въпросния  сезон печели същия турнир – КНК, след като на финала през пролетта на 1966 година поваля Ливърпул. Да се върнем обаче на осмицата и ЦСКА. Два от „червените“ голове за победата над Борусия (Д) са дело на Васил Романов, който лети по терена с №8 на гърба.

През април 1967 година ЦСКА за първи път достига до полуфинал за КЕШ. Тогава са прословутите три двубоя с Интер. В първия на „Сан Сиро“ в Милано гола за българския отбор вкарва Никола Цанев с осми номер на фланелката.

На 1 октомври 1980 година ЦСКА взема скалпа на настоящия двукратен носител на КЕШ Нотингам Форест след нов успех с 1:0. Две седмици по-рано „армейците“ отупват най-силния тогава европейски тим със същия резултат у дома. На „Сити граунд“ на въпросната дата 1 октомври единственото попадение е отбелязано от №8 Ружди Керимов.
Стигаме и до 17 март 1982 година, когато ЦСКА детронира трети настоящ футболен крал на Европа. 2:0 срещу Ливърпул идва след два гола на Стойчо Младенов, който е с №8 на гърба!

През 2000 година ЦСКА записва нов успех в Европа с осем гола. На 24 август е поразен молдовският Конструкторул с 8:0.

Не са един и два мачовете за първенство или за купи у нас, когато ЦСКА отбелязва същия брой голове.

С №8 са играли много „армейски“ великани. Един от тях е Аспарух Никодимов – доказал се и като блестящ футболист, и като блестящ треньор.

С №8 Димитър Иванов влиза в историята, вкарвайки най-бързия гол във вечното дерби. Попадението на 30 октомври 1999 година в 35-ата секунда се оказва и победно, защото ЦСКА печели с 1:0.  

8 са поредните шампионатни победи на Стойчо Младенов като треньор на ЦСКА срещу Левски  - постижение, недостижимо за нито един друг наставник.  

 За ерата на Христо Стоичков в ЦСКА няма да говорим. Защото 8 значи Стоичков. А Стоичков значи ЦСКА – символът, идолът, любимецът на всички армейски сърца. Но все пак ето ви още нещо любопитно. Първият гол на Камата срещу Левски е с цената на шампионската титла. Той го вкарва на 30 май 1987 година в... 80-ата минута.  

Да, да. Враговете на „червените“ веднага ще контрират. 8 са и головете, които Литекс вкара на 29 ноември 1998 година  за най-голямата загуба в историята на ЦСКА. Така е. Факт. Но пак числото 8. За хубаво и за лошо е 8. Но хубавото преобладава – 888 пъти поне.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ